FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ELBARADEI: JOŠ UVIJEK NEJASAN IRANSKI NUKLEARNI PROGRAM

BEČ, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nije jasno je li iranskinuklearni program isključivo mirnodopski, ali nema ni čvrstih dokazaza tvrdnje da Teheran tajno razvija atomsko oružje kako to tvrdiWashington, kazao je u utorak u Beču glavni direktor UN-ove agencijeza nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei.
BEČ, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nije jasno je li iranski nuklearni program isključivo mirnodopski, ali nema ni čvrstih dokaza za tvrdnje da Teheran tajno razvija atomsko oružje kako to tvrdi Washington, kazao je u utorak u Beču glavni direktor UN-ove agencije za nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei.

"Jeste li vidjeti bilo kakav dokaz postojanju programa za razvoj oružja u Iranu? A jesmo li vidjeli neprijavljeno obogaćivanje urana? ... Očito do danas nemamo ništa od toga", rekao je ElBaradei novinarima prije sjednice guverenera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Međutim, Agencija s ništa većom sigurnošću ne može tvrditi ni da Iran sve radi u civilne svrhe, istaknuo je nadalje ElBaradei. "Očito još nismo na tom stupnju", rekao je o dvogodišnjoj istrazi koju IAEA provodi o iranskom atomskom programu.

Iako su inspektori otkrili u Iranu brojne aktivnosti koje bi potencijalno mogle voditi razvoju nuklearnog oružja nisu uspjeli pronaći i neoboriv dokaz za američku tvrdnju o iranskoj atomskoj bombi.

IAEA ovoga tjedna raspravlja o prijedlogu europske rezolucije koju su pripremile Britanija, Francuska i Njemačka a kojom se agencija poziva da do studenoga donese "konačnu odluku" o Iranu.

I dok se Washington nada da će rezolucija voditi do prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a zbog nesuradnje i do mogućih sankcija, Iran se nada konačnom oslobađanju od svih optužbi i završetku procesa inspekcije.

ElBaradei se, međutim, nada da će rezolucija potaknuti ne samo Iran već i druge zemlje da poboljšaju suradnju s IAEA-om. Voditelj Agencije je osim toga izrazio sumnju da će agencija završiti svoju istragu do studenoga.

Teheran se pak priprema za ozbiljan dijalog i davanje jamstava o svome programu koji neće "nikada, nikada biti usmjeren u vojne svrhe", odlučno je u utorak kazao voditelj iranskog izaslanstva na sastanku u Beču Hossein Mousavian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙