FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPLIT: IZLOŽBA "PETRARCA I PETRARKIZAM"

SPLIT, 24. rujna 2004. (Hina) - U Zavodu Hrvatske akademije znanosti iumjetnosti u splitskoj palači Milesi otvorena je danas izložba"Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti" autora MirkaTomasovića, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice izZagreba.
SPLIT, 24. rujna 2004. (Hina) - U Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u splitskoj palači Milesi otvorena je danas izložba "Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti" autora Mirka Tomasovića, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba.

Izložba, u povodu 700 godina od rođenja klasika talijanskog i europskog humanizma, uvod je u 16. "Knjigu Mediterana - tjedan knjige mediteranske tematike", što će svečano biti otvoren 27. rujna. U sklopu te priredbe bit će održan i istoimeni međunarodni znanstveni skup o Petrarki.

"Namjera je izložbe zorno prikazati polutisućljetnu nazočnost pjesnika 'Laure' u hrvatskoj književnosti, zabilježenu na četiri jezika, prije svega na hrvatskom, ali i na talijanskom, latinskom i njemačkom, kazao je akademik Tomasović.

Postav izložbe sadrži više od 130 izdanja od 15. do 21. stoljeća, od Petrarkinih tekstova do literature koja se bavi proučavanjem fenomena Petrarke i petrarkizma u Hrvatskoj.

Nakon otvorenja izložbe predstavljena je i knjiga akademika Tomasovića "Vila Lovorka"", u izdanju Književnog kruga - Split. Riječ je o sažetku više desetljeća istraživanja petrarkizma i općenito prihvaćanja njegova "Kanconijera" u hrvatskoj literaturi.

U sklopu "Knjige Mediterana" bit će održan i znanstveni skup o hrvatskoj književnosti 30-ih godina 20. stoljeća te predstavljeno sedam novih knjiga i dva kataloga.

Pokrovitelji su manifestacije premijer Ivo Sanader i Hrvatski odbor za UNESCO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙