FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVICARCI GLASUJU O JEDNOSTAVNIJEM POSTUPKU NATURALIZACIJE STRANACA

ŽENEVA, 26. rujna 2004. (Hina/AFP) - Švicarci se u nedjelju nareferendumu očituju o prijedlogu zakona kojim se treba olakšatinaturalizacija stranaca, nakon kampanje koju je obilježila jakaksenofobna propaganda iz nacionalističkih krugova.
ŽENEVA, 26. rujna 2004. (Hina/AFP) - Švicarci se u nedjelju na referendumu očituju o prijedlogu zakona kojim se treba olakšati naturalizacija stranaca, nakon kampanje koju je obilježila jaka ksenofobna propaganda iz nacionalističkih krugova.

U prijedlogu zakona prvi put se u švicarskom zakonodavstvu spominje pravo tla. Ukoliko se tekst odobri, stranci će moći zatražiti državljanstvo nakon osam godina boravka u Švicarskoj, za razliku od dosadašnjih dvanaest, dok će mladež koja je završila petogodišnje obvezno školovanje u zemlji ("drugi naraštaj") moći doći do državljanstva po jednostavnijem postupku. Što se tiče njihove djece ("treći naraštaj"), oni će biti Švicarci po rođenju.

Čitava politička klasa, osim UDC-a (populistička desnica) zalagala se za izglasavanje prijedloga zakona, a čelnici pet velikih stranaka izravno su pozvali stanovništvo da se u nedjelju izvede "republikanski skok" i prevlada "ozračje straha i mržnje za koje nema opravdanja", što je presedan u zemlji.

Švicarci će ujedno glasovati o prijedlogu zakona o porodiljnom dopustu i o poštanskoj službi, kao i o mnogim lokalnim pitanjima ovisno o kantonu u kojemu žive, među kojima je i nabava heroina za ovisnike u Zuerichu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙