FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVICARCI U NEDJELJU NA REFERENDUMU O STATUSU STRANACA

ŠVICARSKA-REFERENDUMŠVICARCI U NEDJELJU NA REFERENDUMU O STATUSU STRANACAZAGREB/ŽENEVA, ZAGREB/ŽENEVA, 24. rujna 2004. (Hina) - Švicarci će unedjelju na referendumu glasovati o ubrzanju postupka dodjeledržavljanstva strancima sadržan u prijedlogu novog zakona koji jepolitičku klasu podijelio na ksenofobe i proeuropljane.
ZAGREB/ŽENEVA, ZAGREB/ŽENEVA, 24. rujna 2004. (Hina) - Švicarci će u nedjelju na referendumu glasovati o ubrzanju postupka dodjele državljanstva strancima sadržan u prijedlogu novog zakona koji je političku klasu podijelio na ksenofobe i proeuropljane.

Prođe li prijedlog zakona stranci će u Švicarskoj moći zatražiti državljanstvo nakon osam godina boravka u toj zemlji, umjesto dosadašnjih 12. Postupak će se pojednostavniti za mlade koji su završili pet godina obveznog školovanja, a njihova će djeca samim rođenjem postajati švicarski državljani.

Samo tri dana uoči izjašnjavanja, u četvrtak, pet je vodećih političkih stranaka pozvalo na stranicama dnevnika Le Temps birače da na referendumu glasuju "za" reformu dosadašnjeg zakona po kojem Švicarska jako zaostaje za susjedima.

Čelnici socijalista, demokršćana, zelenih, liberala i radikala nadaju se da će narod negativno reagirati na kampanju desne populističke stranke UDC (Demokratska unija centra) i suprostaviti se njezinu sijanju "ozračja straha i mržnje koji se ničim ne mogu opravdati".

Tih pet stranaka kasno je, slaže se većina političara, reagiralo na UDC-ovu "Akciju za neovisnu i neutralnu Švicarsku", kojom je ta stranka povela rat protiv najavljene reforme postavivši dijlem zemlje plakate s fotografijama švicarske putovnice i Osame bin Ladena.

UDC birače za referendum priprema i pitanjima poput "hoće li muslimani uskoro biti većina u Švicarskoj", upozorenjima da Švicarska nije Amerika već "mala zemlja" koju će novim zakonom preplaviti novopečeni Švicarci balkanskog podrijetla koji "izazivaju mnogo problema i žele sve riješiti nasiljem".

UDC je na lanjskim izborima postala vodećom strankom u Švicarskoj s 27 posto osvojenih glasova.

Političari upozoravaju da se prekasno reagiralo na kampanju ksenofobije i upozoravaju da su uzrok tomu i nedostatna novčana sredstva angažirana za senzibiliziranje javnosti.

Nacionalni savjetnik za sigurnost, socijalist Andreas Gross, koji drži da plakate s protumuslimanskim porukama ne treba zabraniti jer će zdrav razum građana prepoznati istinu, smatra nedopustivim da se tjednima vodila protumuslimanska kampanja a da se na nju nije reagiralo.

Stoga Gross poziva Švicarsku da počne financirati političke stranke jer je jedina država u Europi koja to ne čini.

Dnevnik La Liberte, koji je odbio objaviti UDC-ovu antimuslimansku fotografiju, također upozorava na zakašnjelu reakciju petorice čelnika i optužuje ih da su svoj poziv za podržavanje reforme objavili samo u Le Tempsu a ne i u drugim listovima.

Ankete uoči referenduma pokazuju pad potpore reformi, koju treba odobriti većina Švicaraca i većina od 26 kantona, te analitičari upozoravaju da će ishod biti "vrlo tijesan".

Reformom zakona o dodjeli švicarskog državljanstva žele se spriječiti skandali kakvih je bilo u nekim kantonima i općinama gdje se putovnica "dobivala" po cijeni od 100.000 švicarskih franaka (75.000 eura).

Stranci ističu da je postupak dobivanja državljanstva nevjerojatno spor i da se nakon predaje zahtjeva čeka i tri i po godine.

U glavnome gradu Bernu, u slučaju pozitivnog ishoda referenduma, broj osoba koje bi dobile državljanstvo porastao bi, kako se procjenjuje, za 7.500 do 15.000. Time bi broj stranaca u Švicarskoj pao na 16 posto od aktualnih 20 posto na 7 milijuna stanovnika.

Prošle je godine državljanstvo dobilo 37.000 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙