FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

prekinuta POTRAGA ZA NESTALOM AUSTRIJANKOM

PULA, 25. rujna 2004. (Hina) - Brodovi pulske i riječke Lučkekapetanije te zrakoplov privatne tvrtke "Delić-air" danas zbog mrakasu večeras nešto iza 19 sati prekinuli potragu za Austrijankom koja jesinoć oko 21 sat nestala u podivljalom moru južno od Rta Kamenjaka,izvijestila je glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka Marina Halužan.
PULA, 25. rujna 2004. (Hina) - Brodovi pulske i riječke Lučke kapetanije te zrakoplov privatne tvrtke "Delić-air" danas zbog mraka su večeras nešto iza 19 sati prekinuli potragu za Austrijankom koja je sinoć oko 21 sat nestala u podivljalom moru južno od Rta Kamenjaka, izvijestila je glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan.

Potraga je danas mogla započeti tek oko 18 sati jer do tada to nisu dopuštali vremenski uvjeti.

Kako se doznaje u Lučkoj kapetaniji prava drama odvijala se jučer zbog olujnog nevremena koje je pogodilo južnu Istru i more u tom dijelu. Našavši se u vrtlogu nevremena, oko 10 milja južno od Rta Kamenjaka, jedrilica "Atax" poslala je oko 14 sati poziv za pomoć koji je primila pulska Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje na moru.

Nakon toga odmah su obaviješteni svi brodovi koji su plovili u blizini, pa je zapovjednik teretnog broda "Zrinski", koji je plovio prema Trstu, okrenuo brod i nakon 15 milja pronašao jedrilicu. No, samo su se dvojica članova posade pristala ukrcati na brod, a troje ih je odbilo napustiti jedrilicu. Austrijanci koji su se ukrcali na brod "Zrinski" stigli su u tršćansku luku sinoć oko 18 sati.

Nakon tri sata grčki brod "Lefkaori", koji je plovio prema Grčkoj, stigao je na ponovljeni poziv do ugrožene austrijske jedrilice. Dok su Grci troje članova posade jedrilice nagovarali da se iskrcaju, Austrijanka je pala u podivljalo more, čiji su valovi bili visoki gotovo pet metara.

Dvojica Austrijanaca konačno su pristala napustiti jedrilicu i ukrcati se na grčki tanker, koji je s novim putnicima krenuo prema Grčkoj.

Sudbina nestale Austrijanke ni jedrilice još nije poznata.

Glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan ponašanje peteročlane austrijske posade ocijenila je "krajnje neodgovornim i suprotnim međunarodnim konvencijama o spašavanju i traganju na moru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙