FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatske parlamentarne stranke danas su neprihvatljivom ocijenile izjavu slovenskog premijera Antona Ropa da Slovenija nakon posljednjeg incidenta na slovensko-hrvatskoj granici ne može podržavati ulazak Hrvatske u EU. Anto Đapić rekao je da Hrvatska sada ne bi trebala "spustiti loptu", nego u Saboru otvoriti raspravu o odnosima sa Slovenijom. Milanka Opačić iz SDP-a drži da bi bilo priličnije da se slovenska strana ispričala za neodgovornost dijela svojih političara, a ne da se ovako "zateže konopac". Incident i Ropovu izjavu HSS-ovka Ljubica Lalić vidi kao nerazuman folklor neodgovornih slovenskih političara koji, kaže, radi stranačkih interesa i što bolje pozicije na skorim izborima dovode u pitanje dobre odnose Hrvatske i Slovenije. Damir Kajin iz IDS-a pozvao je slovenske političare da se suzdrže provokacija i da odmah nakon izbora, u što kraćem roku, pokušaju normalizirati odnose sa Hrvatskom.

ZAGREB - U potrazi za umirovljenim generalom i haškim optuženikom Antom Gotovinom policija je danas pretražila stanove, automobile i poslovne prostore triju osoba koje se sumnjiči za pomaganje Gotovini u bijegu, a kod dvije je pronađeno vatreno oružje za koje nemaju dozvolu, izvijestio je MUP. U MUP-u kažu da je riječ o akciji u okviru nastavka potrage za Gotovinom te da su dvije osumnjičene osobe sa zadarskog a jedna sa zagrebačkog područja. Od izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan i očevidaca doznaje se da su pretražene kuće Željka Dilbera u Zadru i Ante Maksana u Pakoštanima, suboraca i prijatelja generala Gotovine koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom za operacije Oluja.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je u Splitu na sastanku s ravnateljima obrazovnih ustanova u Splitsko - dalmatinskoj županiji rekao kako zahtjevi organizatora štrajka zaposlenih u obrazovanju, najavljenog za 5. listopada, nisu realni, te da to i oni sami dobro znaju. Sindikati znaju, naglasio je, i koliko je realno da će dobiti što traže, jer i sami kažu da kreću u pregovore s iznimno visokih startnih pozicija. "Čelnici školskih sindikata, Puljević, Elkaz i Filipović", kazao je ministar Primorac, "znaju pravu istinu, a to je da smo mi najavili od siječnja iduće godine promjene i podizanje standarda nastavnicima i profesorima, i to bez ikakvog pritiska sindikata".

ZAGREB - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas prijedlog osnivanja Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Osnivanje tog centra predlažu Klub HSP-a i Vlada, u čije je ime potpredsjednica Jadranka Kosor istaknula da je namjera prijedloga osnažiti saborsku deklaraciju koja jasno govori da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski. Žalosnom je ocijenila činjenicu da se do danas ne zna broj žrtava pokopanih u 140 masovnih grobnica u Hrvatskoj. Ante Đapić kazao je pak da se "Hrvatsku u haškim optužnicama optužuje da je nastala na zločinu, a njezinu prvom predsjedniku Franji Tuđmanu pripisuje udruživanje u zločinački pothvat".

ZAGREB - Sućute povodom smrti hrvatskog političara i saborskog zastupnika u dva mandata Srećka Bijelića danas su obitelji Bijelić uputili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

RIJEKA - Ministar zdravstva Andrija Hebrang danas je s predstavnicima grada Rijeke i Primorsko-goranske županije sklopio ugovor o početku realizacije projekta izgradnje novog riječkog Kliničkog bolničkog centra, čija se vrijednost procjenjuje između 250 i 300 milijuna eura. Nova bolnica bit će izgrađena na lokalitetu dijela sadašnjeg KBC-a na Sušaku i dosadašnje vojarne na Trsatu, koji međusobno graniče.

RIJEKA - Na osnovi analize rada na crno, obavljene na uzorku od pet posto hrvatskih tvrtaka, može se procijeniti da u Hrvatskoj ima oko 100.000 neprijavljenih radnika u svim sektorima, a godišnji gubitak zbog neplaćenih davanja za te radnike procjenjuje se na 7,5 milijardi kuna, rekao je danas u Rijeci potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Andrija Hebrang. Po njegovoj ocjeni, rad na crno najveća je kočnica hrvatskog gospodarstva. Na novinarsko pitanje o mjerama koje Vlada poduzima za smanjenje rada na crno, Hebrang je rekao kako je predložio Vladi da se odredi radna skupina koja bi izradila mjere za suzbijanje "sive ekonomije".

ZAGREB - Novi način rada već je u prvih 15 dana primjene u zagrebačkoj gruntovnici donio rezultate - broj neriješenih predmeta počeo se smanjivati, u 15 dana za 2.500 predmeta, istaknula je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na otvaranju 21. međunarodne konferencije Europske udruge za pravo i ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Konferencija se po prvi put održava izvan država EU, u zemlji tranzicijskog gospodarstvenika, a na njoj će do 25. rujna sudjelovati oko 240 znanstvenika i stručnjaka s područja prava i ekonomije iz 27 zemalja svijeta.

ZAGREB - Boris Mikšić, poslovni čovjek iz Sjedinjenih američkih država, rođen u Hrvatskoj predstavio je danas na konferenciji za novinare svoju kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore na kojima će nastupiti kao neovisni kandidat za hrvatskog predsjednika. Mikšić, javnosti poznat kao nositelj nezavisne liste na prošlim hrvatskim parlamentarnim izborima, rekao je da svoju kampanju plaća isključivo iz vlastitih sredstava te da ne pripada ni jednom političkom lobiju. S tim u vezi na pitanje novinara opovrgnuo je da je predsjednički kandidat Hrvatskih narodnjaka, objasnivši da njega ta stranka podupire.

ZAGREB - Predsjednik Srpske narodne stranke Milan Đukić ustvrdio je danas da se prava Srba u Hrvatskoj i dalje krše, te da ne postoji politička volja za njihovu zaštitu, a podupro je i radnike Borova u ostvarenju njihovih prava. Đukić smatra da su SDSS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Rade Gajica "kao politički diletanti iskorišteni kao lažni svjedoci u navodnom nepostojanju diskriminacije Srba u Hrvatskoj na nacionalnoj osnovi". "Nije za sve kriva Vlada, nego politički diletanti koji pred nju nisu stavili prijedlog koji rješava pitanja srpskog naroda, ne vrijeđajući dostojanstvo hrvatskoga", drži Đukić.

ZAGREB - Nakon višemjesečne potrage na području Zagreba uhićena su dvojica bjegunaca osumnjičena za više od dvjesto kaznenih djela, od krađa, otmica do napada na službene osobe, izvijestila je danas policija. Policija nije otkrila identitet dvojice bjegunaca, no iz izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o 42-godišnjem Franji Cepanecu iz Turčina i 35-godišnjem Robertu Mikiću iz Knegineca Gornjeg u Varaždinskoj županiji. Za njima je tjeralica raspisana u veljači ove godine, a uhićeni su jučer oko 18 sati u Sportsko rekreativnom centru Klaka na području zagrebačke Dubrave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙