FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUO: Otvorena izložba plakata, dizajnera Ranka Novaka

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Izbor plakata izložbi jednog odvodećih slovenskih dizajnera Ranka Novaka predstavljen je večeraszagrebačkoj publici u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Izbor plakata izložbi jednog od vodećih slovenskih dizajnera Ranka Novaka predstavljen je večeras zagrebačkoj publici u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Izložba "Dizajn plakata izložbi" omogućuje uvid u odabir 60 od ukupno 160 radova koje je Novak lani darovao Narodnoj galeriji Ljubljana, s kojom pak MUO tradicionalno surađuje razmjenjujući postave značajne za hrvatsku i slovensku kulturu.

Direktor ljubljanske Galerije Andrej Smrekar rekao je da je Novak jedan od malobrojnih grafičkih dizajnera koji se u znatnoj mjeri posvetio umjetničkom i muzejskom plakatu u okviru cjelovitih slika ili kombiniranih zadataka grafičkog dizajna za specijalizirane kulturne ustanove.

Dodao je da je autor uspio u svojem djelovanju pretočiti skrivene misli i humor u svoje djelo pa njegovi plakati nisu samo komunikacijsko sredstvo nego i intelektualni izazov.

Ravnatelj Muzeja Mirlosav Gašparović ustvrdio je da Novak na više načina potječe iz Zagreba, "ne samo što je rođen u tom gradu već dolazi i iz miljea zagrebačkog dizajna".

Dodao je da je izložba postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt znak zahvalnosti autoru na dugogodišnjoj suradnji, podsjetivši da je Novak 1993. bio autor postava kulturološkog projekta "Od blagdana do svagdana - Barko u Hrvatskoj".

Gašparović je naglasio da je puka slučajnost što se izložba u MUO-u poklopila s nečim što se ne bi smjelo događati u Zagrebu", aludirajući na poteškoće koje su snašle zagrebački Studij dizajna koji se treba iseliti iz zgrade u Frankopanskoj iako još uvijek nema nove lokacije za njegov smještaj.

"Drago mi je da sam sada tu jer ono što se sada događa ukazuje da će iduća izložba dizajna biti priređena u Arheološkom muzeju", rekao je Novak, dajući potporu nastojanjima Studija dizajna da napokon dobije tretman kakav zaslužuje.

Ranko Novak autor je vizualnog identiteta više od 200 slovenskih i hrvatskih tvrtki i ustanova, te autor postava preko 80 izložbi, 200 plakata, grafičkog oblikovanja za 120 knjiga i književnih zbirki te 650 publikacija, ambalaža, kalendara revija i časopisa.

Izložbu je organizirao Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Narodnom galerijom Ljubljana, a ostaje otvorena do 24. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙