FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podignute nove optužnice protiv Jelavića i Prce

SARAJEVO, 10. rujna 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovinepodiglo je optužnicu protiv skupine nekadašnjih visokih političkih ivojnih dužnosnika iz reda hrvatskog naroda u toj zemlji odgovornihzbog proglašenja tzv. hrvatske samouprave 2001. godine, potvrdio je upetak u Sarajevu tužitelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH zaborbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala John McNair.
SARAJEVO, 10. rujna 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv skupine nekadašnjih visokih političkih i vojnih dužnosnika iz reda hrvatskog naroda u toj zemlji odgovornih zbog proglašenja tzv. hrvatske samouprave 2001. godine, potvrdio je u petak u Sarajevu tužitelj posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala John McNair.

U izjavi koju su prenijeli svi bosanskohercegovački elektronički mediji McNair je kazao kako su na popisu optuženih bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši predsjednik Federacije BiH Ivo Andrić Lužanski, nekadašnji federalni ministar obrane Miroslav Prce, bivši visoki dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Marko Tokić i Zdravko Batinić te Petar Milić iz stranke Hrvatskih demokršćana kao i umirovljeni general Dragan Čurčić, bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH (VF).

Oni se terete da su proglašenjem hrvatske samouprave, u dijelovima Federacije BiH s hrvatskom većinom, ugrozili ustavni poredak a Jelavić, Prce i general Čurčić optuženi su i za pokušaj protuzakonitog raspuštanja Vojske Federacije.

Pravna kvalifikacija tužbe je da su oni pokušali promijeniti ustavno uređenje i odvojiti dio teritorija BiH.

Ante Jelavić i Miroslav Prce ranije su optuženi zbog zloporabe položaja i ovlasti povezanih s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara i nalaze se u zatvoru u okolici Sarajeva gdje čekaju početak suđjenja zakazanog za 23. rujna.

Ostali optuženi su na slobodi.

Tužitelj McNair vodi postupak protiv Jelavića i Prce i u slučaju "Hercegovačke banke" no nije rekao kani li spojiti dva suđenja u jedno.

Projekt hrvatske samouprave HDZ BiH pokrenut je nakon što su na izborima u BiH u jesen 2000. godine poražene nacionalne stranke a dotadašnja oporba predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) uspostavila široku koaliciju koja je preuzela vlast u zemlji.

Ministarske pozicije koje pripadaju Hrvatima, uključujući mjesto ministra obrane Federacije BiH, pripale su uglavnom Novoj hrvatskoj inicijativi (NHI) Krešimira Zubaka.

Uz tvrdnju da oni jedini imaju pravo zastupati hrvatski narod u BiH, dužnosnici HDZ-a pozvali su Hrvate na neposluh vlastima Federacije i države BiH što je uključilo i nalog pripadnicima hrvatske sastavnice federalne vojske da napuste svoje postrojbe.

U iznimno napetoj situaciji tada su jedva izbjegnuti izravni sukobi pristaša HDZ-a unutar VF i njegovih članova lojalnih novoizabranim vlastima.

Projekt hrvatske samouprave onemogućen je odlučnom akcijom predstavnika međunarodne zajednice a Jelavić je smijenjen s dužnosti u Predsjedništvu BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙