FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SREDIŠNJEM LABORATORIJU ZA MLIJEKO CERTIFIKAT EUROPSKE UNIJE

KRIŽEVCI, 24. rujna 2004. (Hina) - Središnji laboratorij za kontrolukvalitete mlijeka u Križevcima udovoljava visokim i zahtjevnimstandardima i mjerilima Europske, što je ujedno i jamstvo hrvatskimproizvođačima i prerađivačima mlijeka da njihovi proizvodi iprerađevine, nakon provjere kakvoće u središnjem laboratoriju, imajuotvorena vrata na europskom tržištu.
KRIŽEVCI, 24. rujna 2004. (Hina) - Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima udovoljava visokim i zahtjevnim standardima i mjerilima Europske, što je ujedno i jamstvo hrvatskim proizvođačima i prerađivačima mlijeka da njihovi proizvodi i prerađevine, nakon provjere kakvoće u središnjem laboratoriju, imaju otvorena vrata na europskom tržištu.

Rečeno je to dana na skupu proizvođača i prerađivača mlijeka, mljekarskih stručnjaka i znanstvenika, održanom u križevačkom Središnjem laboratoriju, kojim je obilježena druga obljetnica rada ove ustanove.

Tom prigodom Hrvatskom stočarskom centru i Središnjem laboratoriju predan je certifikat ISO 17025 Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo po ovlaštenju Komisije za hranu Europske unije.

Time je završen složeni posao akreditacije Središnjeg laboratorija kao priznatog sustava upravljanja kakvoćom mlijeka u skladu s međunarodnim normama, što nemaju niti neke susjedne zemlje članice EU.

Zahvaljujući certifikatu s rokom važenja na pet godina Hrvatska sada ima pravo tražiti da i zemlje iz kojih uvozi svježe mlijeko, primjerice Slovenija i Mađarska, zadovolje tražene kriterije Europske unije o kontroli kakvoće mlijeka, izajvio je Krešimir Kuterovac, ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra.

Po njegovim riječima Središnji je laboratorij u protekle dvije godine potpuno opravdao postojanje jer je znatno potaknuo poboljšanje kakvoće mlijeka. Čak je oko 60 posto mlijeka sa više od 50.000 obiteljskih gospodarstava u Hrvatskoj prve i ekstra klase po kakvoći, što proizvođačima povećava otkupnu cijenu. U tom poslu godišnje se obrne više od milijarde kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙