FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BELGIJANKA RODILA NAKON TRANSPLANTACIJE TKIVA JAJNIKA

BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Jedna je Belgijanka rodilau četvrtak nakon transplantacije tkiva jajnika, što je veliki uspjehmedicine koji daje nadu mladim pacijenticama oboljelim od karcinomačija je plodnost ugrožena zbog primanja kemoterapije i zračenja.
BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Jedna je Belgijanka rodila u četvrtak nakon transplantacije tkiva jajnika, što je veliki uspjeh medicine koji daje nadu mladim pacijenticama oboljelim od karcinoma čija je plodnost ugrožena zbog primanja kemoterapije i zračenja.

Novorođenče, zdrava djevojčica nazvana Tamara, došla je na svijet u jednoj bolnici u Bruxellesu i težila je 3.720 grama. Njezina majka, Ouarda Touirat (32), osjeća se dobro, rekla je za Reuters glasnogovornica bolnice.

U priopćenju bolnice navodi se da taj "izvanredan pothvat daje veliku nadu svim ženama koje bi mogle postati neplodne zbog liječenja od karcinoma".

Liječnici predvođeni profesorom Jacquesom Donnezom, šefom Odjela ginekologije i andrologije pri Sveučilišnoj klinici Saint-Luc, izvadili su i zamrznuli tkivo jajnika pacijentice Touirat 1997. kad joj je bilo 25 godina.

Ona je imala četvrti stupanj Hodgkinova limfoma i morala je biti podvrgnuta i kemoterapiji i zračenju. Takvi lječnički tretmani mogu spasiti život pacijentu, ali također mogu naškoditi plodnosti ili je uništiti.

Transplantacija tkiva njezina jajnika napravljena joj je šest godina nakon završetka kemoterapije i zračenja kada su liječnici utvrdili da više nema tumora. Četiri mjeseca nakon transplantacije ponovno je uspostavljena funkcija jajnika kod Touiratove.

Tamara je začeta prirodnim putem nakon transplantacije.

"Ovaj događaj bez presedana, vrhunac desetgodišnjeg istraživanja profesora Donneza i njegovih suradnika,...donio je neizmjerno veselje roditeljima za koje ovo dijete predstavlja pravo čudo", navodi se u priopćenju bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙