FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka filharmonija počela sezonu 2004./05.

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačka filharmonija večeras je uKoncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" počela novu sezonu2004./2005. svečarskim koncertom doživotnog šefa dirigenta togaorkestra, Milana Horvata, u čast maestrovog 85. rođendana.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Zagrebačka filharmonija večeras je u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" počela novu sezonu 2004./2005. svečarskim koncertom doživotnog šefa dirigenta toga orkestra, Milana Horvata, u čast maestrovog 85. rođendana.

Na rasporedu koncerta, prvog u ciklusu "Bijele oktave", kojim je ravnao maestro Horvat, bio je Dvostruki koncert za violinu, violu i orkestar u h-molu Benjamina Brittena.

Kao solisti nastupili su Benjamin Schmidt (violina) i Daniel Raiskin (viola).

U drugom dijelu koncerta izvedena je Peta simfonija u cis-molu Gustava Mahlera.

Zagrebačka publika dugotrajnim pljeskom nagradila je maestra Milana Horvata, a u ime Zagrebačke filharmonije, maestru Horvatu čestitao je rođendan i zahvalio na njegovom doprinosu i suradnji s orkestrom, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš.

"Ne bi bilo ni Milana Horvata, da nije bilo Zagrebačke filharmonije. Rado sam tijekom dugog niza godina dolazio u Zagreb kako bi surađivao s ovim orkestrom, a posebno sam zahvalan i zagrebačkoj publici", rekao je maestro Horvat.

Dirigent Milan Horvat počeo je profesionalnu karijeru godine 1946., ravnajući sinfonijskim orkestrom Radio Zagreba.

Od 1956. traje njegova suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom s kojom je boravio ne brojnim turnejama po Europi i Americi.

Od 1969. do 1975. maestro Horvat postaje šef dirigent Simfonijskog orkestra Austrijskoga radija u Beču. S tim orkestrom također je nastupao na brojnim festivalima prvenstveno u Salzburgu.

U vrlo plodnoj karijeri maestro Milan Horvat bio je i 10 godina šef dirigent Zagrebačke opere, s kojom je nastupao u europskim glazbenim središtima, Londonu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Petrogradu, te gostovao u SAD-u i Japanu.

Milan Horvat ravnao je i drugim poznatim europskim orkestrima, a osim što je počasni doživotni šef dirigent Zagrebačke filharmonije, on je i stalni gost - dirigent i počasni član Slovenske filharmonije, gost - dirigent Orkestra Romanske Švicarske i počasni dirigent Komornoga orkestra iz Lausanne.

Uz početak nove koncertne sezone Zagrebačke filharmonije u predvorju Koncertne dvorane Lisinski otvorene su tri samostalne izložbe na temu "Ljubav - smrt - nada" Zlatka Kopljara, Damira Medvešeka i Dimitrija Popovića.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Đuro Vanđura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙