FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: predstavljena knjiga o pripremi vode za dijalizu

VUKOVAR, 24. rujna(Hina) - U okviru 6. kongresa hrvatskih bolnica uVukovaru večeras je u hotelu "Dunav" predstavljena knjiga prof. dr.Ivana Mijatovića i suradnika "Priprema vode za hemodijalizu".
VUKOVAR, 24. rujna(Hina) - U okviru 6. kongresa hrvatskih bolnica u Vukovaru večeras je u hotelu "Dunav" predstavljena knjiga prof. dr. Ivana Mijatovića i suradnika "Priprema vode za hemodijalizu".

Predstavljajući knjigu, autor prof. dr. Ivan Mijatović rekao je kako je knjigu počeo pisati još 1997. te da je ona plod napora da se podigne kakvoća vode za hemodijalizu. Ujedno je zahvalio izdavaču, Hrvatskoj gospodarskoj komori, i suradnicima na pomoći u tiskanju knjige.

Predsjednik Organizacijskog odbora 6. kongresa hrvatskih bolnica prof. dr. Stjepan Turek izjavio je kako je "sve počelo 1995. kad su se u jednom hrvatskom centru za hemodijalizu pojavili problemi s vodom u kojoj je pronađen visok sadržaj aluminija".

"Nismo doznali otkud taj metal u vodi, ali je to bio povod da ispitamo kemijsku kakvoću vode u svim centrima za dijalizu", rekao je Turek i dodao kako se u samo četirima centrima upotrebljavala voda ispravne kakvoće, u osam je bila u dopuštenim granicama, a u osam čak štetna za ljudsko zdravlje", izjavio je. Zahvaljujući pročišćivačima vode, u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj danas je voda visoke kakvoće, rekao je Turek.

Govoreći u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Željko Dadić, suautor knjige "Priprema vode za hemodijalizu", podsjetio je kako Hrvatska ima i Pravilnik o ispravnosti vode za hemodijalizu što, kako je rekao, nema nijedna zemlja u svijetu. Izrazio je žaljenje što u devet godina praćenja kakvoće vode za hemodijalizu nije ostvareno tzv. online praćenje kako bi se u svakom trenutku mogao dobiti uvid u kakvoću vode koja se upotrebljava u centrima za dijalizu.

On stoji neznatno, a daje neusporedivo više, ustvrdio je dr. Dadić, dodavši kako je hrvatske rezultate u pripremi vode za hemodijalzu prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija.

(Hina) xdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙