FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: VANJSKOPOLITIČKI ODBOR PODRŽAO ZAKLJUČKE VLADE

LJUBLJANA,23. rujna 2004.(Hina) - Vanjskopolitički odbor slovenskogparlamenta na zatvorenoj je izvanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjevSlovenske pučke stranke, u četvrtak u potpunosti podržao stajališta izaključke koje je o incidentu na graničnom prijelazu Plovanija prijetoga prihvatila vlada premijera Antona Ropa.
LJUBLJANA,23. rujna 2004.(Hina) - Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta na zatvorenoj je izvanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjev Slovenske pučke stranke, u četvrtak u potpunosti podržao stajališta i zaključke koje je o incidentu na graničnom prijelazu Plovanija prije toga prihvatila vlada premijera Antona Ropa.

"Najoštrije smo osudili i prosvjedovali protiv grubog i brutalnog postupanja hrvatske policije sa slovenskim zastupnicima i građanima na teritoriju južne katastarske granice općine Piran", rekao je u izjavi nakon višesatne sjednice predsjednik odbora Roman Jakič.

Parlamentarni je odbor u svojim zaključcima pozvao Hrvatsku "da se u duhu mirnog rješavanja otvorenih pitanja suzdrži od postupaka koji su nerazumljivi za državu koja se trudi da postane članicom EU-a", rekao je Jakič.

Podržani su i drugi zaključci od šest točaka koje je popodne tijekom svoje redovne sjednice usvojila vlada premijera Antona Ropa u vezi s incidentom. Vanjskopolitički odbor u svom zaključku da se incident privođenja 12 slovenskih državljana dogodio "na slovenskom teritoriju na lijevoj obali (rijeke) Dragonje", te se pozvao na navod da je Hrvatska gradeći granični prijelaz Plovanija, odnosno dograđujući ga po uzoru na slovenski granični prijelaz na drugoj strani, priznala da je riječ o "privremenom rješenju koje neće prejudicirati granicu".

Jakič je rekao da se na zatvorenoj sjednici predsjednik SLS-a Janez Podobnik ispričao ministru vanjskih poslova Ivi Vajglu kojega je, zbog neposjedovanja snimke njegove izjave slovenskoj televiziji , pogrešno optužio da svrstavanjem incidenta u predizborni kontekst zapravo "ponavlja tvrdnje hrvatskih političara i medija".

Jakič je također rekao da će Slovenija uz institucije Europske unije o "neprihvatljivim i grubim potezima hrvatske vlasti prilikom incidenta na slovenskom teritoriju uz rijeku Dragonju" obavijestiti i NATO savez budući da je njegova članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙