FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKA PUČKA STRANKA OPTUŽILA ROPA ZA VELEIZDAJU

LJUBLJANA,11. rujna(Hina) - Incidentne situacije zbog različitihtumačenja provizornog razgraničenja u Piranskom zaljevu stvaraju sveveći pritisak na vladu slovenskog premijera Antona Ropa koju kroz 3tjedna očekuju parlamentarni izbori.
LJUBLJANA,11. rujna(Hina) - Incidentne situacije zbog različitih tumačenja provizornog razgraničenja u Piranskom zaljevu stvaraju sve veći pritisak na vladu slovenskog premijera Antona Ropa koju kroz 3 tjedna očekuju parlamentarni izbori.

Tako je i Slovenska pučka stranka (SLS), koja je do prije nekoliko mjeseci bila članica Ropove koalicijske vlade, a onda se pridružila opoziciji i zabilježila slab rezultat na svibanjskim izborima za Europski parlament, u subotnjem priopćenju naglasila da se politika sadašnje vlade u slučaju incidenata u Piranskom zaljevu "približava veleizdaji".

I subotnji slučaj kad je u zaljev ušao hrvatski ribarski brod uz policijsku pratnju, dokaz je da Hrvatska korak po korak preuzima kontrolu nad polovicom zaljeva kako bi bila uspješnija u slučaju međunarodne arbitraže oko granice na moru, tvrde u Slovenskoj pučkoj stranci.

SLS je premijeru Ropu predložio da spor oko ribarenja u Piranskom zaljevu preda organima Europske komisije.

I Ljubljansko "Delo" u komentaru od subote tvrdi da je sve češće ulaženje hrvatskih ribarica u zaljev uz policijsku pratnju dokaz da se Hrvatska priprema za arbitražu i "korak po korak" mijenja činjenično stanje kontrole u zaljevu. U trenutku osamostaljenja dviju država Slovenija je imala cijeli zaljev pod svojom policijskom kontrolom, piše Delo.

Slovenski mediji navode da će na zahtjev oporbe o policijskoj kontroli u Piranskom zaljevu raspravljati parlamentarni odbor za vanjsku politiku, uz prisutnost ministra vanjskih i unutarnjih poslova Ive Vajgla i Rada Bohinca, a opozicija želi pojašnjenje vrijedi li još uvijek dogovor ravnatelja policija dviju država o međusobnom obavještavanju u slučaju da policijska plovila ulaze u zaljev. Opozicija je takav dogovor s početka kolovoza ocijenila štetnim potezom i znakom da je Slovenija odustala od teze da joj pripada cijeli Piranski zaljev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙