FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠESTORICA OSLOBOĐENIH HAŠKIH PRITVORENIKA DOPUTOVALI U ZAGREB

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Šestorica bivših hrvatskih dužnosnikaiz BiH u četvrtak su, nakon puštanja iz pritvora Haškog suda (ICTY-a)na privremenu slobodu, redovnom linijom Croatia Airlinesa izAmsterdama doputovali u zagrebačku zračnu luku Pleso gdje su ihdočekali članovi obitelji i njihovi odvjetnici.
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Šestorica bivših hrvatskih dužnosnika iz BiH u četvrtak su, nakon puštanja iz pritvora Haškog suda (ICTY-a) na privremenu slobodu, redovnom linijom Croatia Airlinesa iz Amsterdama doputovali u zagrebačku zračnu luku Pleso gdje su ih dočekali članovi obitelji i njihovi odvjetnici.

Bivši politički i vojni čelnici nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić i generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, pušteni su na slobodu do početka suđenja mjesec dana nakon što je raspravno vijeće ICTY-a donijelo takvu odluku, zbog poteza Tužiteljstva koje ju je nastojalo osporiti.

Žalbeno vijeće ICTY-a u srijedu je odbacilo zahtjev Tužiteljstva za podnošenjem žalbe na prvostupanjsku odluku o njihovu privremenom puštanju iz pritvora, čime je ona postala izvršna.

Sukladno pravilima ICTY-a o privremenom puštanju iz pritvora, šestorica Hrvata nisu po dolasku u Zagreb davala izjave jer im nisu dopušteni javni istupi.

Haški sud (ICTY) optužio ih je u travnju ove godine za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene progonom Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom HVO-a od kraja 1991. do travnja 1994. godine.

Haškom sudu dobrovoljno su se predali 5. travnja i dan kasnije su se izjasnili da nisu krivi prema svim točkama optužnice.

Jamstva da će se tijekom boravka na privremenoj slobodi pridržavati svih propisanih uvjeta, da će se javljati policiji, tražiti dopuštenje za promjenu boravišta, da neće javno istupati, da neće ugrožavati svjedoke, da će se pojaviti na suđenju, dala je hrvatska vlada kao i vlada BiH, budući da svi osim generala Petkovića imaju dvojno državljanstvo.

Za Jadranka Prlića, svojedobno ministra vanjskih poslova BiH, osobna jamstva dali su i poznati diplomati Carl Bildt i Wolfgang Petritsch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙