FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUSRET AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE U PETAK U NEW YORKU

NEW YORKUNEW YORK,23. rujna(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članicaAmeričko-jadranske povelje sastat će se u petak u New Yorku, a nanjemu će sudjelovati i američki državni tajnik Colin Powell.
NEW YORK,23. rujna(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje sastat će se u petak u New Yorku, a na njemu će sudjelovati i američki državni tajnik Colin Powell.

Na sastanku će sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja članica Povelje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, kao gosti ministri iz Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uz sudjelovanje Sjedinjenih Država.

Hrvatsku će predstavljati ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Najavljujući susret Žužul je hrvatskim novinarima u srijedu rekao kako će s američke strane sastanak voditi podtajnik u State Departmentu Marc Grossman, uz sudjelovanje državnog tajnika Colina Powella.

Žužul je kazao kako je u utorak razgovarao s Powellom koji mu je potvrdio punu američku potporu Američko-jadranskoj povelji.

Ministar Žužul, koji u okviru hrvatskog izaslanstva sudjeluje na Općoj skupštini UN-a, je rekao da je razgovarao i s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom koji bi uskoro trebao doći na jedan od sastanaka Američko-jadranske povelje.

Žužul je rekao da to označava namjeru da se Povelji doda i komunikacija s Europom, koja bi se proširila i na druge europske zemlje.

Žužul se u srijedu sastao i s luksemburškim ministrom vanjskih poslova J. Asselbornom, čija zemlja preuzima predsjedavanje Europskom unijom od 1. siječnja i pokrivat će razdoblje u kojem bi Hrvatska trebala započeti pregovore o pristupanju EU-u.

Prema njegovim riječima Luxembourg se kao budući predsjedavajući ozbiljno priprema za početak pregovora s Hrvatskom.

Žužul je kazao da je u razgovoru s Asselbornom razjašnjeno da će vjerojatno postojati tri procesa pristupanja. Jedan je dovršetak pregovora Bugarske i Rumunjske. Drugi je početak pregovora s Hrvatskom. Treći je rješavanje pitanja započinjanja ili nezapočinjanja pregovora s Turskom.

Žužul je rekao da je od svoga luksemburškog kolege dobio uvjeravanja da će Hrvatska biti tretirana individualno, a ne kao dio bilo kakve skupine, za što se uvijek i borila.

Ministar Žužul je u srijedu sudjelovao i na sastanku Zajednice demokracija, skupine koja okuplja 106 zemalja predanih jačanju demokracije u svijetu i suradnji demokratskih zemalja.

Na sastanku koji je organizirao Čile bilo je govora o ideji američkog predsjednika George W. Busha koji je u utorak u govoru Općoj skupštini UN-a predložio uspostavu Fonda za demokraciju pri UN-u koji bi promicao demokraciju i vladavinu prava diljem svijeta.

Američki državni tajnik Colin Powell je na sastanku Zajednice demokracija objašnjavajući ideju Fonda rekao da bi se pri UN-u uspostavio Forum demokracija koji bi Fond trebao potpomagati.

Žužul je rekao da je uspostavu Fonda i Foruma već podržalo nekoliko europskih država i da će tu ideju podržati i Hrvatska.

Žužul je novinarima najavio i svoj posjet Finskoj krajem sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙