FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROVEDBA "RIJEKA GATEWAY PROJEKTA" PO PLANU

RIJEKA, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Svjetske banke ocijenilisu danas da se Rijeka Gateway Projekt (RGP), za koji je ta bankaodobrila zajam od oko 155 milijuna dolara, ostvaruje u skladu splaniranim rokovima.
RIJEKA, 22. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Svjetske banke ocijenili su danas da se Rijeka Gateway Projekt (RGP), za koji je ta banka odobrila zajam od oko 155 milijuna dolara, ostvaruje u skladu s planiranim rokovima.

Taj projekt obuhvaća modernizaciju, rekonstrukciju i privatizaciju riječke luke te rekonstrukciju i obnovu riječkog prometnog pravca. Za radove u luci Svjetska je banka, uz vladino jamstvo, odobrila oko 55 milijuna dolara, a oko 100 milijuna dolara bit će uloženo u prometnice.

Izaslanstvo Svjetske banke posjetilo je danas riječku luku te o provođenju projekta razgovaralo s predstavnicima ministarstava mora, turizma, prometa i razvitka te gospodarstva, rada i poduzetništva, riječke Lučke uprave i Luke Rijeke d.d.

Voditelj RGP-a u Svjetskoj banci Michel Audige na konferenciji za novinare nakon sastanka iskazao je zadovoljstvo dinamikom ostvarenja tog projekta.

Državni tajnik za more Branko Bačić rekao je da bi, prema planu, projekt trebao biti dovršen do kraja 2009. te da ga Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka posve podupire.

Po riječima ravnatelja Lučke uprave Bojana Hlače, za otpremnine prekobrojnih radnika, projekte, prve građevinske radove u luci i nabavu opreme do sada je utrošeno oko 7 milijuna dolara. Početkom 2005. planira se utrošiti oko 3 milijuna dolara, a do sredine iduće godine još oko 12 milijuna dolara. U trećem tromjesečju 2005. planira se uložiti još oko 10 milijuna dolara, a ostatak novca do kraja 2009.

Državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković istaknuo je važnost projekta. Smatra da u posljednjih 10 godina Rijeka nije pratila promjene na svjetskoj razini, ali da se sada pozicionirala i kreće u razvojne projekte koji će pridonijeti razvoju drugih djelatnosti na riječkom području te bržem uključivanju zemlje u europske procese.

Na novinarski upit kako će radovi biti završeni ako predviđeni novac ne bude dostatan, Bačić je odgovorio da mjerodavno ministarstvo pozorno prati projekt te da je, primjerice ove godine, za infrastrukturne radove u luci utrošeno 12 milijuna kuna iz državnog proračuna. Za poslovanje Lučke uprave i Luke Rijeka ove godine ukupno je iz proračuna izdvojeno oko 60 milijuna kuna, rekao je Bačić.

Na upit utječe li tečaj dolara negativno na projekt, Hlača je odgovorio potvrdno te obrazložio da su svi lučki troškovi vezani za euro, a poslovi se pretežno ugovaraju u dolarima.

Predsjednik Uprave Luke Denis Vukorepa dodao je da je cilj Luke Rijeka sve poslove ugovarati u eurima. Podsjetio je da se lučki promet stalno povećava te kazao kako je izgledno da u ovoj godini budu prekrcane količine robe koje su planirane do 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙