FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zvonimir Mrkonjić dobitnik ugledne madžarske nagrade

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Zvonimir Mrkonjić ovogodišnji jedobitnik ugledne madžarske nagrade Bethlen za istaknutu književnu,pjesničku i prevoditeljsku djelatnost te za razvoj madžarsko-hrvatskihkulturnih veza.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Zvonimir Mrkonjić ovogodišnji je dobitnik ugledne madžarske nagrade Bethlen za istaknutu književnu, pjesničku i prevoditeljsku djelatnost te za razvoj madžarsko-hrvatskih kulturnih veza.

Nagrada Mrkonjiću (Split, 1938.), cijenjenu prevoditelju s francuskoga i njemačkoga (Rimbaud, Mallarme, Rilke, Hoelderlin, Camus i dr.), jednom od najvećih eksperimentatora u suvremenom hrvatskom pjesništvu te književnih teoretičara i kritičara, bit će uručena 2. studenoga u Budimpešti na svečanosti u Madžarskoj akademiji znanosti.

Iz Kuratorija koji odlučuje o dodjeli Bethlena priopćeno je da u skladu s osnivačkom poveljom nagrada pripada onima koji su svojim životnim djelom i požrtvovnim radom pridonijeli očuvanju i razvoju madžarske baštine i mirnu suživotu srednjoeuropskih naroda.

Nagradu Bethlen je 1993. dobio i Nedjeljko Fabrio.

Mrkonjićeva djela su: Gdje je što?, Zemljovid, Dan, Šćap mlohavih, Izum beskraja, Suvremeno hrvatsko pjesništvo, Knjiga mijena, Bjelodano crnonoćno, Zvonjelice, Sustav i mahnitosti, Mješte hljeba, Crna kutija, Pisma u bijelo, Izvanredno stanje, Put u Dalj, Šipanski soneti, San, magla i ništa, Kao trava.

U lipnju ove godine objabvljena je njegova antologija hrvatskog pjesništva 20. stoljeća pod nazivom "Međaši, hrvatsko pjesništvo 20. stoljeća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙