FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LJEKARNICI: ZAVOD KASNI S PLAĆANJEM LIJEKOVA

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Udruga ljekarnika upozorila je uponedjeljak da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje "ponovno"kasni s plaćanjem računa za lijekove koji se izdaju na recept.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Udruga ljekarnika upozorila je u ponedjeljak da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje "ponovno" kasni s plaćanjem računa za lijekove koji se izdaju na recept.

Udruga koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca tvrdi da Zavod trenutno duguje ljekarnama 700 milijuna kuna preko ugovorenog roka plaćanja od 120 dana.

Računi se odnose za lijekove koje su ljekarne izdale osiguranicima Zavoda na recepte još od veljače ove godine, stoji u priopćenju Udruge. Trenutno Zavod plaća lijekove izdane na recept u roku dužem od 220 dana, a zbog kašnjenja dolazi u pitanje redovna opskrba lijekovima.

Ljekarnici se žale da sve teže podmiruju svoje dugove prema proizvođačima lijekova i veledrogerijama, a da je upitan i novac za isplatu plaća i režijske troškove u ljekarnama. Ne počne li se dug smanjivati, pitanje je trenutka kada će doći do problema u opskrbi lijekovima, tvrde u Udruzi.

Također, upozoravaju da se problem "ciklički ponavlja" iz godine u godinu jer se u proračunu Zavoda svake godine trošak lijekova svjesno smanjuje zbog nedostatka novca. Ove je godine predviđeno dvije milijarde kuna, a samo u prošloj godini potrošeno je dvije milijarde i četristo milijuna kuna.

Uslijed povećane potrošnje u prvih šest mjeseci, čak i uz očekivane i dijelom ostvarene uštede u drugom polugodištu, potrošnja lijekova je veća od planirane na godišnjoj razini za 600 milijuna kuna, tvrdi Udruga.

Udruga ljekarnika apelira na Ministarstvo zdravstva i Zavod da u okviru mogućnosti hitno preraspodjele dio novca za plaćanje lijekova. Također, traži da se pronađe novac za podmirivanje nastalog duga te realno predvidi novčani iznos za slijedeću godinu, kako se isti problemi ne bi ponavljali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙