FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 21. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) demantirala je istinitost bilo kojeg podatka objavljenog u sinoćnjem središnjem Dnevniku HTV-a o istraživanju koje ta stranka provodi za kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. HDZ u priopćenju za javnost navodi da su objavljene informacije o rezultatima istraživanja neistinite i krajnje neutemeljene. Istaknuto je da anketa koju provodi HDZ u sklopu svojih redovnih kvartalnih istraživanja javnog mijenja, još traje i njezini rezultati nisu obrađeni te stoga prilog u Dnevniku HTV-a u potpunosti ne odgovara istini. HTV je objavio kako neslužbeno doznaje da je na ispitanicima ponuđenoj listi potencijalnih kandidata uvjerljivo prvo mjesto osvojio Ivo Sanader, drugi na listi je Andrija Hebrang, a Jadranka Kosor je treća. HTV je objavio i da je HDZ odlučio potkraj rujna istaknuti svojeg predsjedničkog kandidata, no sve je, kako je rečeno, dijelom i zbog ankete, pomaknuto na početak listopada.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva demantiralo je sinoć izjavu predsjednika Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Josipa Zidanića da to ministarstvo izbjegava socijalni dijalog. Sindikat tekstila je na konferenciji za novinare zbog, kako je ocijenio, "alarmantnog stanja u tekstilnoj industriji i izbjegavanja socijalnog dijaloga" zatražio ostavke ministra gospodarstva i državnog tajnika za gospodarstvo. U priopćenju Ministarstva se, uz ostalo, navodi da ono kao i Vlada u cjelini podržavaju socijalni dijalog u okviru Gospodarsko-socijalnog vijeća. Podsjetili su da su tijekom ove godine, uz ostalo, podržali Projekt konzorcija tekstilaca i kožara vezano uz projekt Name u stečaju, pomogli saniranju požeške "Sloge" i saniranju stanja u MTČ iz Čakovca te subvencionirali marketinške aktivnosti tekstilaca i kožara.

SAVUDRIJA - Četiri slovenske ribarice kočarile su jučer u hrvatskim teritorijalnim vodama, potvrdila je sinoć novinarima glasnogovornica Policijske uprave istarske Štefanija Prosenjak-Žumber. Oko 11 sati u Savudrijskoj vali došlo je do novog incidenta kada je uočeno da slovenska ribarica kočari na 0,6 nautičkih milja južnije od crte razgraničenja, unutar hrvatskih teritorijalnih voda. Toj ribarici su se u 14 sati pridružile još tri slovenske koče, a nakon a pola sata i četvrta. Kočarili su do 16 sati. Nakon što su hrvatski ribari o tome obavijestili hrvatsku policiju, ona je po Sporazumu sa slovenskom policijom obavijestila slovenske kolege. Nakon upozorenja policije, slovenski ribari su se udaljile od sporne zone, izvijestila je Prosenjak-Žumber.

ZAGREB - Tjedan koji organizira Hrvatska matica iseljenika, otvorio je sinoć predsjednik Republike Stjepan Mesić, pod čijim se pokroviteljstvom održava. Mesić je čestitao predstavnicima manjina na stoljetnom naporu na očuvanju hrvatskog jezika i kulture koji ima veliki značaj za narodni korpus u cjelosti. Do 25. rujna autohtoni Hrvati iz desetak europskih zemalja predstavit će svoju kulturu, probleme i perspektive.

ZAGREB - Knjigu Stjepana Krasića "Pape i hrvatski književni jezik u XVII. stoljeću - Hrvatski među šest svjetskih jezika" predstavili su sinoć u Zagrebu nakladnici Matica hrvatska i njezin ogranak iz Čitluka. Knjiga, uz ostalo, obrađuje političke prilike u hrvatskim krajevima u 17. stoljeću, pokret katoličke obnove, borbu za očuvanje hrvatskoga jezika u Dalmaciji, potragu za jedinstvenim književnim jezikom te kako hrvatski jezik postaje obvezatan na svim crkvenim sveučilištima i učilištima.

ZAGREB - U povodu 50 godina rada u izdavaštvu Zlatka Crnkovića sinoć je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci organizirana književna večer posvećena tom vodećem hrvatskom prevoditelju i uredniku. Crnković se prevođenjem bavi od 1960., a prevodio je s engleskoga, francuskog, njemačkog i ruskog. Od 1969. postaje urednik za beletristiku, a od 1973. glavni urednik u Nakladnom zavodu Znanje u Zagrebu. Pokrenuo je i uređivao biblioteke HIT, ITD i Evergrin u Znanju. Od 1996. radi u izdavačkoj kući "Algoritam". U 35 godina uredničkog rada uredio je više od 500 knjiga. Preveo je 150 knjiga, a objavio je i pet autorskih knjiga.

ZAGREB - Izložba četvero suvremenih čeških umjetnika pod naslovom "Ja (ni)sam stvarano optimističan", otvorena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koncepcijski razmatra novonastalu kulturnu i društvenu situaciju nakon ulaska Češke u Europsku uniju. Izložba je, ocijenjeno je, odraz sadašnje češke socijalne, političke i kulturne situacije na temelju koje umjetnici pokušavaju kritički procijeniti različite probleme skore češke budućnosti i otvaraju opću raspravu o položaju likovne umjetnosti u vrijeme promjena kulturnih i socijalnih paradigmi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙