FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOVO: PETERSEN I TADIĆ RAZLIČITO O STANJU NA KOSOVU

PRIŠTINA,20.rujna.2004(Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić icivilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen Petersen iznijeli su uponedjeljak različite ocjene stanja na Kosovu, posebice o kažnjavanjukrivaca za etničke nemire u ožujku ove godine kao i različite brojke oubijenim Srbima od okončanja sukoba u lipnju 1999. godine.
PRIŠTINA,20.rujna.2004(Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen Petersen iznijeli su u ponedjeljak različite ocjene stanja na Kosovu, posebice o kažnjavanju krivaca za etničke nemire u ožujku ove godine kao i različite brojke o ubijenim Srbima od okončanja sukoba u lipnju 1999. godine.

Glasnogovornica UNMIK-a Hua Jiang rekla je novinarima da je Petersen u ponedjeljak primio pismo srbijanskog predsjednika Tadića u kojem je on ožujske nemire ocijenio terorističkim napadima. Tadić je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što sudionici tih događaja, po njegovim riječima, nisu kažnjeni.

Tadić je kritizirao i jednu raniju Petersenovu izjavu po kojoj Srbi sami sebe mogu isključiti iz procesa odlučivanja o konačnom statusu Kosova ako ne budu sudjelovali na parlamentarnim izborima koji će se održati u listopadu. Tadić je u pismu poručio Petersenu da bi svaka odluka o Kosovu donijeta bez Srba bila suprotna Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1244 i "nelegitimna".

O odgovoru Petersena Tadiću UNMIK je u ponedjeljak uveče objavio priopćenje u kojem se izražava razumijevanje za Tadićevu zabrinutost zbog stanja na Kosovu ali se odbacuju neke njegove ocjene.

Petersen je opovrgnuo ocjenu da UNMIK nije ništa učinio u rasvjetljavanju ožujskih nereda te je ustvrdio da je u tome postignut napredak.

U priopćenju se navodi da su u više od sto sudskih postupaka 83 osobe kažnjene, novčanom kaznom ili zatvorom do pet godina a da se protiv 270 osoba još vodi istraga. U priopćenju se također spominje da su dvojica Albanaca, od kojih je jedan maloljetni, optuženi za ubojstvo Srbina Dimitrija Popovića u Gračanici početkom lipnja ove godine.

Petersen je odbacio i Tadićevu tvrdnju da je na Kosovu poslije prekida sukoba, u lipnju 1999., ubijeno 1500 Srba.

"Broj od 1.500 ubijenih Srba na Kosovu od lipnja 1999. godine je netočan, ubijeno ih je 260 ", navodi se u priopćenju i iznose statistički podaci o ubijenim Srbima za svaku godinu, zaključno s 9 Srba koji su ubijeni u ožujskim neredima.

U razdoblju od travnja do kolovoza ove godine razina teških zločina na Kosovu slična je onoj u zapadnoj Europi, navodi se u priopćenju.

Civilni upravitelj Soeren Jessen Petersen u odgovoru predsjedniku Srbije Borisu Tadiću također ističe da cijeni angažiranje kosovskih institucija i premijera Bajrama Rexhepija u obnovi uništenih i oštećenih stambenih zgrada i drugih objekata tijekom ožujskih nemira.

Petersen je posebno pozdravio korake koje za početak dijaloga čine sve etničke zajednice na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙