FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split -u organizaciji NATO-a skup o telemedicini

SPLIT, 20. rujna 2004. (Hina) - U Splitu je danas počeo petodnevnistručno-znanstveni skup, u organizaciji NATO-a, o normiranju procedurau telemedicini u zemljama članicama NATO-a i Partnerstva za mir, uradu kojega sudjeluje 30-ak najpriznatijih stručnjaka s područjatelemedicine iz 14 zemalja.
SPLIT, 20. rujna 2004. (Hina) - U Splitu je danas počeo petodnevni stručno-znanstveni skup, u organizaciji NATO-a, o normiranju procedura u telemedicini u zemljama članicama NATO-a i Partnerstva za mir, u radu kojega sudjeluje 30-ak najpriznatijih stručnjaka s područja telemedicine iz 14 zemalja.

Skup je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane Mato Raboteg koji je rekao kako je počašćen time što je Hrvatska dobila organizaciju tako važnog skupa, "jer je to", kako je rekao, "priznanje i oružanim snagama i našoj medicini te pridonosi širim naporima Hrvatske za ulazak u NATO savez".

Telemedicina, naglasio je Raboteg, omogućava približavanje visokospecijaliziranih medicinskih timova u situacijama kada, zbog rata ili neke katastrofe, nije moguće osigurati njihovu izravnu nazočnost na terenu.

U tom slučaju moguće je postaviti dijagnozu na daljinu kako bi daljnje postupke, operativne zahvate i liječenje preuzeli nazočni liječnici.

Normiranjem, što je središnja tema splitskog skupa, utire se put razvoju telemedicine, jer se povezivanjem timova smanjuje rizik fatalnog ishoda.

Telemedicina ima i te kako veliku važnost i u mirnodopskim uvjetima, posebno za zemlje kao što je Hrvatska, s obzirom na brojnost otoka i stanovništva na njima, kojemu nije moguće uvijek i na vrijeme osigurati odgovarajuću medicinsku skrb, rečeno je na skupu.

Bit će predstavljen i hrvatski "Projekt telemedicine na otocima" koji je, od kada je prošle godine dovršen, već zavrijedio visoke ocjene svjetskih stručnjaka.

U radu skupa, uz domaće, sudjeluju i stručnjaci iz Njemačke, Norveške, Nizozemske, Belgije, Danske, Velike Britanije, Italije, Turske, SAD-a, Kanade, Češke, Rumunjske i Poljske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙