FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAČKI PREDSJEDNIK: IZBORI SE TREBAJU ODRŽATI PO PLANU

BRUXELLES, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Irački izbori trebaju seodržati u siječnju kao što je i planirano unatoč rastućem nasilju,osim ako Ujedinjeni narodi ne utvrde da su neodrživi, izjavio je uutorak irački predsjednik Ghazi al-Yawar.
BRUXELLES, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Irački izbori trebaju se održati u siječnju kao što je i planirano unatoč rastućem nasilju, osim ako Ujedinjeni narodi ne utvrde da su neodrživi, izjavio je u utorak irački predsjednik Ghazi al-Yawar.

"Održati izbore na vrijeme predstavlja izazov", rekao je Yawar nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. "Mi ćemo ih održati u to vrijeme, osim ako UN ne kaže da ih je nemoguće održati", dodao je irački predsjednik.

Yawar se sastao sa glavnim tajnikom NATO-a na dan kada je bomba u središtu Bagdada ubila najmanje 60 ljudi.

Scheffer je izjavio da će NATO pokušati brzo donijeti odluku o vojnoj obuci za nove iračke snage sigurnosti, nakon povratka misije za utvrđivanje činjenica u Bagdad ovog mjeseca.

"Mi želimo daljnu pomoć NATO-a da ojačamo naše snage sigurnosti, posebice kako se približavaju izbori u siječnju. Želimo sigurno okruženje za Iračane da mogu glasovati bez straha", rekao je Yawar.

Američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns pozvao je saveznice NATO-a da donesu brzu odluku o povećanju postojeće misije za obuku u Bagdadu. "To je sada obveza NATO-a da značajno proširi tu misiju u dolazećim tjednima i mjesecima. Sjedinjene Države su uvjerene da će NATO to učiniti", rekao je Burns.

Yawar obilazi europske zemlje kako bi dobio potporu za obnovu i vojnu stabilizaciju Iraka. On bi se kasnije tijekom dana trebao sastati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom. Planirani sastanak s čelnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu je otkazao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙