FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 20. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati:
ZAGREB, 20. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

ZAGREB - Branitelji Ivana Čermaka i Mladena Markača trebali bi u ponedjeljak žalbenom vijeću Haškog suda (ICTY) podnijeti zahtjev za podnošenje žalbe na odluku sudskog vijeća kojom je dvojici hrvatskih generala uskraćeno puštanje na slobodu do početka suđenja, objavio je Jutarnji list u izdanju od ponedjeljka. Haški sud je u utorak je donio odluku da neće dozvoliti Čermaku i Markaču da se brane sa slobode, a tu je odluku obrazložio činjenicom da su u zahtjevu za privremenim oslobađanjem branitelji generala ponovili gotovo sve argumente iz svog prvog zahtjeva, od 12. ožujka 2004., za koje je vijeće tada utvrdilo da ne opravdavaju privremeno oslobađanje optuženih.

Kao argument protiv oslobađanja naveden je i dvosmislen stav Tužiteljstva, a spomenuto je i da hrvatska Vlada još nije osigurala predaju generala Ante Gotovine kojeg se tereti po istim inkriminacijama kao i Čermaka i Markača.

BEOGRAD - Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora u Srbiji, na temelju 50 posto obrađenih izbornih mjesta u nedjelju u 22 sata, pokazuju da su dvije najsnažnije stranke Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića i Srpska radikalna stranka haaškog optuženika Vojislava Šešelja, te će se u drugom krugu u gradovima Srbije budući gradonačelnici birati između kandidata te dvije stranke. Kako je rečeno na konferenciji za novinare Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u Beogradu, nevladine organizacije koja promatra izbore, izlazak birača na ovim izborima je najmanji od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine, odnosno najviše oko 35 posto. Politički analitičar Vladimir Goati kazao je u nedjelju navečer u beogradskom "Medija centru" da rezultati izbora predstavljaju "novi poraz vlade Srbije", jer su najviše glasova građana dobile dvije oporbene stranke, demokrati i radikali, te vladi predstoji da se izbori za novi legitimitet, što je u ovom trenutku "krupan politički problem".

Privremni cjeloviti rezultati lokalnih izbora očekuju se u ponedjeljak ujutro.

BERLIN - Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Kršćansko demokratska unija (CDU) i dalje će usprkos visokim gubicima ostati na vlasti u saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska, ali najveći dobitnici nedjeljnih izbora za lokalne parlamente u istočnonjemačkim pokrajinama su stranke radikalne desnice i ljevice. Desnoradikalna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) je tako prema neslužbenim procjenama državne TV postaje ARD u saveznoj pokrajini Saskoj osvojila rekordnih 9,3 posto glasova dok je Njemačka narodna unija (DVU), koja je u Brandenburgu zastupala stranke krajnje desnice, po drugi put za redom prešla izborni prag te sa osvojenih 6,4 posto ponovno ušla u lokalni parlament u Potsdamu. SPD je u Brandenburgu prema istim neslužbenim procjenama ARD-a osvojio 32,2, a CDU 19,4 posto. CDU je sa 41,2 posto osvojenih glasova u Saskoj izgubio apsolutnu većinu, te će dosadašnji premijer Georg Milbradt (CDU) sljedećih pet godina biti prisiljen na stvaranje kolaicije, najvjerojatnije sa SPD-om.

DŽAKARTA - U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, u ponedjeljak se održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojima se za naklonost birača bore sadašnja predsjednica Megawati Sukarnoputri i bivši general Susilo Bambang Yudhoyono. Predizborne ankete pokazuju da Yudhoyono, koji je u prvom krugu izbora 5. srpnja dobio najviše glasova, ima značajnu prednost u odnosu na sadašnju predsjednicu. Pravo glasa na prvim izravnim predsjedničkim izborima ima 151 milijun Indonežana, a izbore prate tisuće inozemnih promatrača. Tko god pobijedi na izborima očekuju ga teški izazovi - borba protiv terorizma, odnosno hvatanje militanata povezanih sa Al Qaedaom, oživljavanje ekonomije i borba protiv korupcije.

DUBAI - Naoružana iračka skupina Vojska Ansar al-Sunna, bliska al-Qaidi, priopćila je u nedjelju na svojoj internetskoj stranici da je odrubila glavu trojici Kurda koje je otela nedaleko od Tajija, sjeverno od Bagdada, jer su služili američkim snagama. Na istoj web-stranici skupina najavljuje videosnimku odrubljivanja glava koja zasad nije dostupna, ali ne navodi vrijeme otmice i smaknuća trojice talaca. Dana 15. rujna američki vojni izvor izvijestio je da su američke snage nedaleko od Bagdada pronašle tri obezglavljena trupla i glave triju osoba, najvjerojatnije Iračana.

ISTANBUL - Bomba koja je bila postavljena pod policijski automobil eksplodirala je u nedjelju navečer u lučkom gradu Mersinu na jugu Turske, ranivši 18 osoba, javlja turska agencija Anadolija. Bomba je eksplodirala nedaleko od mjesta na kojemu se održavao koncert na kojemu je bilo 30.000 posjetitelja i na kojemu je, među ostalim, nastupio i poznati turski pop-pjevač Candan Ercetin. Među ranjenima su i dva policijska časnika, javila je agencija. Televizija CNN-Turk javila je da su tri ranjene osobe u teškom stanju.

GAZA - Aktivist vojnog ogranka pokreta Hamas ubijen je u nedjelju navečer u napadu izraelskog helikoptera na Gazu, priopćio je taj radikalni palestinski pokret. Haled Abu Salmieh (33), mjesni dužnosnik Brigada Ezzedina al-Qassama u Gazi, ubijen je u raketiranju njegova automobila iz helikoptera. Raketa je izravno pogodila njegov automobil u središtu grada, u ulici al-Jala, pri čemu je ranjeno još šestero ljudi, prema najnovijim podacima iz bolničkog izvora.

WASHINGTON - Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei nije htio u nedjelju u potpunosti odbaciti mogućnost da je neobična eksplozija koja se prije desetak dana dogodila u Sjevernoj Koreji nuklearnog podrijetla. "To ne sliči na nuklearnu eksploziju, ali nismo u potpunosti sigurni. Mislim da je to nemoguće, ali ne možemo sa sigurnošću potvrditi taj zaključak", izjavio je u razgovoru za američku tv-postaju CNN. ElBaradei je pozvao režim u Pjongjangu da dopusti istragu međunarodnih stručnjaka o toj aferi, ukoliko želi zauvijek ukloniti svaku sumnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙