FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 18. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 18. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KIRKUK

U samoubilačkom napadu automobilom bombom ispred regionalnog sjedišta Iračke nacionalne garde u gradu Kirkuku na sjeveru zemlje u subotu su poginule 23 osobe, uglavnom muškarci koji su čekali u redu kako bi se pridružili iračkim snagama reda, doznaje se iz policijskih i bolničkih izvora. U napadu su ranjene još najmanje 53 osobe, od kojih su neke u kritičnom stanju, rekli su liječnici u bolnici u Kirkuku. Policija je priopćila da je bombaš samoubojica detonirao automobil bombu ispred stražnjeg ulaza u zapovjedništvo Garde, koje se nalazi u rezidencijalnom dijelu grada. Istodobno su u Mosulu na sjeveru Iraka poginula petorica tjelohranitelja jednog naftnog dužnosnika, a trojica su ranjena. Napad na Mohammeda Ahmeda Zebarija, koji nadgleda naftnu proizvodnju u mosulskom području, izvršile su iz zasjede za sada nepoznate osobe.

MOSKVA

Dužnosnici ruskih sigurnosnih službi otkrili su u subotu u Moskvi eksplozive i mine u dva automobila podešena za bombaške napade, izvijestio je ruski radio. U akciji sigurnosnih službi uhićena je jedna osoba koja je priznala da je postojao plan da se automobili bombe postave uz uobičajenu rutu predsjednika Vladimira Putina. Agencija Interfax javlja, pozivajući se na dužnosnika sigurnosti, da je uhićena osoba nakon priznanja preminula od srčanog udara.

DUBAI

Skupina Tawhid i Džihad, navodna saveznica al-Qaide koju vodi irački pobunjenički vođa Abu Musab al-Zarqawi, zaprijetila je da će likvidirati dva američka i jednog britanskog taoca, objavila je u subotu al-Jazeera. Katarska satelitska televizija je objavila video zapis u kojem trojica muškaraca poručuju Washingtonu da oslobodi iračke žene iz zatvora Abu Ghraib i Umm Qasr. Skupina je odredila 48-satni rok za oslobađanje Iračanki iz zatvora u zamjenu za oslobađanje talaca. "U suprotnom će se nad njima izvršiti smrtna kazna", poručuje islamistička skupina.

ANKARA

Turski je parlament u subotu odgodio rad do 1. listopada, čime su se dodatno smanjile šanse da se reforma kaznenog zakona izglasa prije objave izviješća Europske komisije o mogućem početku pregovora o pridruženju Turske Europskoj uniji, doznaje se iz parlamentarnih izvora. Nakon nastavka rada, turski parlamentarci bi se prvih deset dana trebali baviti izborom članova parlamentarnih odbora. Stoga je jedina šansa da se reforma kaznenog zakona, starog 78 godina, izglasa do 6. listopada, kad bi Europska komisija trebala objaviti svoje mišljenje, da parlament sazove izvanredno zasjedanje.

RIM

Italija traži od Europske unije ukidanje embarga za isporuku vojnog materijala Libiji kako bi Tripoli mogao zadovoljavati obveze u sprečavanju ilegalne imigracije s libijske obale prema Italiji i Europi, kazao je talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u razgovoru za list "Corriere della Sera" objavljenom u subotu. Ministar je rekao da Europskoj uniji daje još tjedan dana roka za donošenje odluke o ukidanju embarga, a u suprotnome će Italija "kroz zakonska rješenja pronaći put za izbjegavanje embarga protiv Libije". Ako bi se hitno ukinuo embargo, Italija bi mogla odmah Libiji uputiti "sva potrebna sredstva za nadziranje granica i kretanja ilegalnih imigranata u Europu", rekao je Pisanu.

SARAJEVO

Hrvatski državljanin Živko Juričić, koji je 16. rujna iznenada preminuo u Sarajevu, bio je kurir koji je prenosio kokain a njegova smrt rezultat je puknuća paketića punog kokaina koji mu je bio u želucu, utvrdila je istraga koju je provela sarajevska policija, objavili su u subotu sarajevski mediji. Kako prenosi "Dnevni avaz", obdukcijom je utvrđeno je da je 68-godišnji Juričić, koji je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u hotelu "Palas", umro uslijed gušenja do kojega je došlo kemijskom reakcijom prouzročenom pucanjem paketića s 12 grama kokaina. Patolog je u Juričićevom abdomenu pronašao još 49 paketića s istom drogom, a u svakome je bilo između 11 i 13 grama kokaina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙