FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Država će na domaćem tržištu kapitala plasirati obveznice u iznosu 300 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, a do kraja godine i ostalo će zaduženje za otplatu glavnica kreditnih obveza i financiranje proračunskog deficita servisirati na domaćem tržištu, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade. Time se ne povećava zaduženje niti javni dug, kazao je ministar financija Ivan Šuker. Objasnio je da je to zaduženje namijenjeno otplati državnih obveznica izdanih 2001. , otplati kredita Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz prošle godine, dok će se 230 milijuna kuna usmjeriti Hrvatskim autocestama. Samo 20 do 30 milijuna kuna bit će namijenjeno pokrivanju deficita, kazao je.

ZAGREB - U Hrvatskom saboru danas je većinom glasova imenovano Vijeće nove Agencije za telekomunikacije. Protiv imenovanja predsjednika, zamjenika i tri člana Vijeća bili su zastupnici oporbe koji su demonstrativno napustili Sabornicu. Za predsjednika Vijeća imenovan je Gašpar Gačina, koji je do veljače bio pomoćnik predsjednika Uprave HT-a, njegovim zamjenikom postao je Juraj Mužina, bivši direktor Sektora posebnih mreža HT-a, a članom Vijeća Miljenko Krivšek, zaposlen u Odašiljačima i vezama. Članovima Vijeća imenovani su Ante Dodig i Radovan Centner. Oporba je prosvjedovala zato što su tri, od ukupno pet predloženih članova Vijeća donedavno radili u Hrvatskom telekomu (HT) te u Odašiljačima i vezama, što smatra očitim sukobom interesa.

ZAGREB - Hrvatski sabor je u prvom čitanju prihvatio prijedlog novog Pomorskog zakonika. Sabor većinom glasova nije podržao Librin prijedlog ukidanja obveznog služenja vojnog roka, kao ni zakonski prijedlog te stranke o izmjenama Zakona o obrani, a prihvaćene su dopune Zakona o službi u Oružanim snagama, kojima se utvrđuju uvjeti koje mora ispunjavati časnik da bi ga ministar obrane mogao predložiti za predsjedničku mirovinu. Među normativnim odlukama su i izmjene Obiteljskog zakona, po kojima se do početka 2006. odgađa prebacivanje obiteljskih predmeta i sporova s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker imenovao je danas Odbor za utvrđivanje kamatnih stopa, stručno tijelo kojemu je zadatak da na temelju statističkih podataka dobivenih od Hrvatske narodne banke, daje preporuke Vladi za donošenje uredbe o visini zateznih kamatnih stopa te uredbe o visini najviših stopa ugovornih kamata na novčane obveze. U članstvo Odbora, na rok od četiri godine imenovani su Zdenko Prohaska iz Ministarstva financija, Igor Jemrić iz HNB-a, Jasna Borić u ime HGK, Tea Martinčić kao predstavnik HUP-a, Marijan Ćurković ispred Udruženja financijskih institucija HGK, Zoran Bohaček u ime Hrvatske udruge banaka i Gordana Zekanović ispred Hrvatske udruga za zaštitu potrošača.

ZAGREB - Vlada je za novog direktora Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka danas imenovala Vinka Radića, a te dužnosti razriješila Marinka Filipovića. Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je također dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova zbog odlaska na novu dužnost razriješila Veselka Grubišića i umjesto njega imenovala Marijana Marinovića. Vlada je imenovala i novog predstavnika Hrvatske u Upravnom vijeću Razvojne banke Vijeća Europe Daniela Bučana. Vlada je razriješila dosadašnji sastav Upravnog vijeća Zavoda za školstvo, te imenovala novi sastav kojega će kao predsjednik Upravnog vijeća voditi Tomislav Horvat.

ZAGREB - Na prijedlog načelnika Policijske uprave zagrebačke, ministar unutarnjih poslova imenovao je 13 načelnika i 14 ostalih policijskih službenika u PU zagrebačkoj, priopćeno je večeras iz te uprave. Načelnik Uprave Krešimir Šulc želi promijeniti rastući trend kriminala u Zagrebu i iskoristio je svoje pravo da odabere ekipu s kojom će raditi, pojasnila je glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama. Od 13 načelnika novih je pet i to u policijskim postajama, dok su ostali samo preraspoređeni.

ZAGREB - Uredba o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja obustavlja gradnju vjetroelektrana na stotinjak potencijalnih lokacija duž Jadranske obale i na otocima, a investitorima, lokalnim zajednicama i državi nanosi veliku štetu, smatra Grupacija obnovljivih izvora energije pri Udruženju energetike Hrvatske gospodarske komore (HGK). Ta uredba koju je Vlada prihvatila prošli tjedan, uz ostalo zabranjuje gradnju i planiranje gradnje vjetroelektrana na otocima, te unutar pojasa od tisuću metara od obale.

ZAGREB - Novinar HTV-a Tomislav Špoljar prekinuo je danas, nakon 12 dana, štrajk glađu na koji se odlučio zbog prekida terapije za svojeg sina oboljela od rijetke bolesti imunološkog sustava poznate kao Kinsbeurneov sindrom. Špoljar je danas priopćio kako je doznao da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) 14. rujna donio rješenje kojim se njegovu sinu odobrava nastavak liječenja intravenskim imunoglobulinom u iduća tri mjeseca, do dobivanja stručnog mišljenja.

VARAŽDIN - U Varaždinu je večeras otvorena izložba "Apsolutni barok" na kojoj su predstavljena 33 autora. Izložba, otvorena u Vili "Oršić" i na još na pet mjesta u gradskoj jezgri, traje do kraja ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri 3. listopada. Umjetnici Darwin Butković, Alen Novoselec, Željko Prstec, Davor Antolić i drugi izložili su slike, fotografije, skulpture, performanse i drugo. Organizator izložbe je varaždinsko Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

RIJEKA - Dvije predstave Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, "Filumena Marturano" i "Jazz", uvrštena su u programe dva kazališna festivala u Beogradu i Ljubljani, a biti će izvedene tijekom sljedećeg tjedna, izvjestili su danas iz te kazališne kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙