FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: SCHIELEovi pejzaži U "LEOPOLD MUZEJU"

BEČ, 17. rujna 2004. (Hina) - U "Leopold muzeju", u bečkoj muzejskojčetvrti, sinoć je otvorena izložba "Krajolici Egona Schielea",austrijskog ekspresionističkoga slikara (1890.-1918.).
BEČ, 17. rujna 2004. (Hina) - U "Leopold muzeju", u bečkoj muzejskoj četvrti, sinoć je otvorena izložba "Krajolici Egona Schielea", austrijskog ekspresionističkoga slikara (1890.-1918.).

"To je prva izložba isključivo posvećena Schieleovim djelima s temama prirode, kuća, drveća i gradova, koji je ponajprije poznat po ekspresionističkim aktovima i erotskom pristupu posebno ženskom tijelu", rekao je u prigodi otvorenja izložbe direktor Muzeja Rudolf Leopold.

Po njegovim riječima malo se znade da je polovica Schieleova umjetničkog opusa pejzaži, kuće, drveće, gradovi.

Među inima njegove su najpoznatije slike "Prozor" (1914.), "Krajolik s crvenim nebom" (1914.), "Noć u šumi" (1915.), "Luk kuća" (1915.), "Četiri stabla" (1917.) i t.d.

Egon Schiele stvorio je "Mrtvi grad" I., II., III., VI., naglasio je Leopold.

Izloženo je 90 ulja na platnu, crteža i gvašova, a posebnost je izložbe što je nasuprot Schieleovim djelima izloženo i 20 radova drugih austrijskih slikara Klimta, Kirchnera, Gerstla, Kokoschke i drugih.

Većina izloženih djela nastala je od 1911. do 1915., kad je Schiele bio u zenitu svojeg umjetničkog stvaralaštva.

"Njegov prikaz prirode i slika iz snova, mrtvih gradova, nisu samo vrhunac umjetničkog stvaralaštva nego i jedinstvenog slikarskog umijeća i izraza ekspresionističkog okružja i ozračja", naglasio je Leopold. Dodao je da je "posebnost njegova slikanja prirode, krajolika, gradova u prevladavanju topografskih reportaža i povezivanju formalnog oblikovanja i simboličkih sadržaja".

"Kuće postaju licima, krajolici ozračjem duša", zaključio je Leopold koji je svojedobno bio strastven kolekcionar Schieleovih umjetničkih djela.

Izložba Egona Schielea, čija djela danas na međunarodnim aukcijama dosežu senzacionalno visoke cijene, otvorena je do 31. siječnja 2005.

(Hina) xspoš ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙