FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: OTVORENA IZLOŽBA RADOVA TAMARE DE LEMPICKE

BEČ, , 16. rujna 2004. (Hina) - U Umjetničkom forumu (Kunstforum)Banke Austria otvorena je u srijedu navečer izložba radova Tamare deLempicke, koja je postala poznata po slikarskim radovima na kojimaprikazuje stil života Art Deco-a.
BEČ, , 16. rujna 2004. (Hina) - U Umjetničkom forumu (Kunstforum) Banke Austria otvorena je u srijedu navečer izložba radova Tamare de Lempicke, koja je postala poznata po slikarskim radovima na kojima prikazuje stil života Art Deco-a.

"To najbolje prikazuje njezin autoportret iz 1929., pod naslovom 'Umjetnica u otvorenom zelenom automobilu'. Prikazana je kao simbol toga vremena", rekla je prigodom otvorenja izložbe direktorica Kunstforuma Ingrid Brugger istaknuvši da je "njezina umjetnost jako ekscentrična, moderna i dekorativna".

Tamara de Lempicka živjela je, prema tadašnjim shvaćanjima, skandalozno, brinula je više o novcu nego o slikarstvu, a već s 28 godina zaradila je prvi milijun sa svojim slikama.

Rođena je u Poljskoj 1898. a umrla je u Meksiku 1980. godine. Varšava, Pariz i New York važne su destinacije njena života i rada. Godine 1920. i 1930. njezino slikarstvo dobiva novu dimenziju. Prema mišljenju kritičara, nigdje drugdje nisu aspekti umjetničkog pravca Neue Saechlickeit tako smisleno i erotično interpretirani kao u figurama njezinoga umjetničkog djela. Većina njezinih djela, skoro 70 do 80 posto ih je u privatnom vlasništvu i privatnim zbirkama. Za ovu izložbu, na kojoj je pedesetak ulja na platnu, tri je posudio i američki glumac Jack Nickolson.

Izložba, postavljena u suradnji s Royal Academy of Art u Londonu, otvorena je do 2. siječnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙