FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER ZAHVALJUJE MAĐARIMA ZA POMOĆ U RUŠENJU BERLINSKOG ZIDA

BERLIN, 15. rujna 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroederotputovao je u srijedu u Mađarsku, gdje će se građanima ove zemlje jošjednom zahvaliti na tome što su prije petnaest godina građanimatadašnjeg DDR-a, koji su se nalazili u toj zemlji, otvorili graniceprema Austriji, čime je započeo proces rušenja Berlinskog zida.
BERLIN, 15. rujna 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder otputovao je u srijedu u Mađarsku, gdje će se građanima ove zemlje još jednom zahvaliti na tome što su prije petnaest godina građanima tadašnjeg DDR-a, koji su se nalazili u toj zemlji, otvorili granice prema Austriji, čime je započeo proces rušenja Berlinskog zida.

U Mađarskoj se u rujnu 1989. nalazilo oko 145.000 građana bivše Istočne Njemačke koji su tražili da im se omogući odlazak u tadašnju Zapadnu Njemačku. Otvaranjem granice 11. rujna 1989., čemu su prethodili intenzivni pregovori između Zapadne Njemačke, Austrije i Mađarske započeo je val prelaska građana DDR-a na Zapad, koji je kulminirao 9. studenog otvaranjem granica samog DDR-a te godinu dana kasnije i njemačkim ujedinjenjem.

"Mi Nijemci doista nismo zaboravili da je Mađarska bila ta koja je prije 15 godina dala svoj doprinos njemačkom ujedinjenju i prevladavanju podjele Europe otvaranjem željezne zavjese za izbjeglice iz DDR-a", rekao je tim povodom njemački kancelar.

Schroeder će razgovarati s najvišim mađarskim dužnosnicima. Uz kancelara, u Mađarsku je otputovalo i izaslanstvo gospodarstvenika koje će razmotriti mogućnosti daljnjeg investiranja u ovu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙