FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

počelo suđenje Leu Radeljaku, optuženom za smrt Ene Begović

SPLIT, 16. rujna 2004. (Hina) - Pred Vijećem Općinskog suda u Splitudanas je počelo suđenje 22-godišnjem Leu Radeljaku protiv kojega jeprije tri godine podignuta optužnica zbog izazivanja prometne nesrećesa smrtnom posljedicom iz nehaja, a u kojoj je život, u kolovozu2000. na Braču, izgubila glumica Ena Begović, supruga njegova ocaJosipa.
SPLIT, 16. rujna 2004. (Hina) - Pred Vijećem Općinskog suda u Splitu danas je počelo suđenje 22-godišnjem Leu Radeljaku protiv kojega je prije tri godine podignuta optužnica zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja, a u kojoj je život, u kolovozu 2000. na Braču, izgubila glumica Ena Begović, supruga njegova oca Josipa.

Na početku suđenja optuženi Leo Radeljak izjasnio se kako se ne osjeća krivim, doznaje se od suca Hrvoja Alajbega, budući da se suđenje odvija bez nazočnosti javnosti.

Sudsko je vijeće, naime, prihvatilo zahtjev zastupnika obrane odvjetnika Predraga Jelavića, koji je to obrazložio željom optuženog, jer je u prvom redu riječ o obiteljskoj tragediji, od koje se Radeljak do danas nije oporavio, a što bi osiguralo atmosferu bez pritisaka na štetu optuženog i oštećenika.

U svojstvu svjedoka ispitan je i Leov otac Josip Radeljak - Dikan, dok se Tereza Begović, majka pokojne Ene, koja je u nesreći također bila teško ozlijeđena, nije pojavila na suđenju. Prema sučevim riječima, poziv joj nije uredno uručen.

Rasprava je, nakon ispitivanja optuženog i svjedoka, odgođena na neodređeno vrijeme, a u međuvremenu će se, na prijedlog obrane, obaviti dodatno prometno-tehničko vještačenje na temelju dokumentacije naknadno pristigle iz SAD-a, a koja, prema tvrdnji odvjetnika Jelavića, potvrđuje da se na istom tipu vozila, "jeep grand cherokee", u kojemu je nastradala Ena Begović, dogodio cijeli niz sličnih slučajeva.

Optužnica tereti Lea Radeljaka da je u kolovozu 2000. godine, oko 13,30 sati, u mjestu Splitska na otoku Braču zaustavio "jeep grand cherokee" na uzbrdici bez gašenja motora, povukavši pritom ručnu kočnicu i postavivši mjenjač u položaj za kretanje unatrag.

Vozilo, u kojemu su bili njegov otac Josip, na mjestu suvozača, te na stražnjem sjedalu Ena Begović, njezina majka Tereza i kći Lana, krenulo je, međutim, unatrag, prevrnulo se na lijevu stranu u udubinu pokraj ceste i zaustavilo se na krovu. Ena Begović preminula je od posljedica višestrukih teških ozljeda glave, a teške su ozljede zadobile njezina majka i kći, dok Josip Radeljak nije bio ozlijeđen.

Optužba smatra kako je Leo Radeljak postupio lakomisleno smatrajući da neće prouzročiti prometnu nesreću.

Vještačenje je pokazalo kako su mjenjač i ručna kočnica automobila bili ispravni.

Tijekom jednogodišnje istrage optuženi Radeljak izjavio je kako se, zbog potresa mozga, ničega ne sjeća. Opovrgnuo je i navode da ne posjeduje vozačku dozvolu te da nema vozačkog iskustva, jer je ispit položio u Italiji, gdje je živio s majkom (glumicom Bebom Lončar).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙