FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na skupu povjesničara u Gazzadi govorilo se i o islamizaciji u hrvatskim zemljama

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - "Religijska povijest Hrvatske iSlovenije" bila je tema ovogodišnjeg 26. europskoga tjedna utalijanskom mjestu Gazzadi, koji su od 31. kolovoza do 4. rujnapriredili Zaklada Pavao VI. i Presveto Srce Isusovo iz Milana.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - "Religijska povijest Hrvatske i Slovenije" bila je tema ovogodišnjeg 26. europskoga tjedna u talijanskom mjestu Gazzadi, koji su od 31. kolovoza do 4. rujna priredili Zaklada Pavao VI. i Presveto Srce Isusovo iz Milana.

"Na početku turske okupacije hrvatskih zemalja na tisuću stanovnika dolazilo je tek devet muslimana", izjavio je danas jedan od sudionika znanstvenoga skupa splitski franjevac i docent na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Vicko Kapitanović.

Proces islamizacije kasnije se pojačavao kao što to pokazuje suvremeno stanje u Bosni, istaknuo je Kapitanović i dodao kako se tamo katolištvo održalo zahvaljujući franjevačkim redovnicima.

Oni su odmah nakon okupacije pokušavali isposlovati dokumente koji bi im jamčili ispovijedanje katoličke vjere pa su bili prisiljeni na život s Turcima u tzv. prijateljstvu iz nužde, napomenuo je.

Dodao je kako su oni među našim narodom u planinama i na slavonskim ravnicama djelovali kao jedini učitelji, zaštitnici, a kasnije i kao borci za slobodu.

Skup je otvorio umirovljeni profesor rimskoga sveučilišta, slavist Sante Graciotti, a osim fra Vicka Kapitanovića, koji je govorio o ulozi franjevaca u očuvanju kršćanstva u zemljama pod turskom okupacijom, na tom međunarodnom skupu govorili su i drugi hrvatski povjesničari.

Jadranka Neralić iz Rima govorila je o naseljavanju i pokrštenju Hrvata, Josip Bratulić o hrvatskom glagolizmu, Slavko Kovačić o hijerarhijskoj Crkvi, redovničkim zajednicama, svetosti i doktrini u hrvatskom srednjem vijeku.

Akademik Franjo Šanjek i fra Emanuel Hoško nisu bili nazočni skupu, pa su njihovi radovi o krivovjernim srednjovjekovnim pokretima u Hrvatskoj te o jansenizmu i jozefinizmu pročitani.

Tomo Vukšić govorio je o Crkvi i vjerskom životu u Hrvatskoj i Sloveniji od 1918. do 1945., a Zdenko Tenšek o katoličkom ekumenizmu.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙