FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 16. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati.
ZAGREB, 16. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

DEN HAAG/ZAGREB

Odbijanju zahtjeva za puštanje iz pritvora generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji podržava i haško tužiteljstvo, najviše je pridonijelo to što još nije uhićen general Ante Gotovina koji je dio istog predmeta, ocijenila je u srijedu glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda (ICTY). "Gotovina nije uhićen a on je dio istog predmeta. Nisu ih pustili najviše zbog Gotovine", ocijenila je u telefonskom razgovoru glasnogovornica Florence Hartmann. Suci su odlučili da su zločini jednako teški kao i prije te da postoje isti razlozi za odbijanje zahtjeva kao i prvi puta u travnju, a tužiteljstvo nije iznijelo drugačije argumente nego tada kad se protivilo njihovom puštanju, dodala je. Ona je potvrdila da je tužiteljstvo iznenađeno odlukom, no naglasila je da ne može komentirati odluke sudskog vijeća. Haški sud optužio je u ožujku ove godine Čermaka i Markača za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995. prema krajinskim Srbima, za što od 2001. tereti i generala Gotovinu. Sudu su se dobrovoljno predali 11. ožujka, a dan kasnije su se izjasnili da nisu krivi. Zahtjev da početak suđenja čekaju na slobodi sud je prvi puta odbio 29. travnja, a ponovljeni u utorak.

ZAGREB

Odvjetnički tim generala Ante Gotovine u srijedu je, posredstvom svog člana Luke Mišetića, izrazio neslaganje s ocjenama nekih hrvatskih dužnosnika prema kojima je Haški sud (ICTY) odlučio zadržati u pritvoru generale Ivana Čermaka i Mladena Markača kao taoce, kako bi prisilo generala Antu Gotovinu na predaju. Gotovinini odvjetnici u priopćenju "izražavaju čuđenje" zbog takvih izjava visokih dužnosnika RH, ocjenjujući kako se radi o "nepromišljenim i neutemeljenim optužbama na račun sudaca ICTY-a koje mogu štetiti haškim optuženicima". Uz ocjenu da sudsko vijeće zahtjev za privremeno oslobađanje nije odbilo zbog Gotovine, u priopćenju se podsjeća da je isto vijeće u travnju odbilo istovjetan razlog zbog drugih razloga kao što su težina optužbi i mogući utjecaj na svjedoke.

WASHINGTON

Novi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica predao je u srijedu vjerodajnice američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu rekavši pri tom kako očekuje daljni razvitak prijateljskih i partnerskih odnosa između Hrvatske i SAD-a. Napominjući da je Hrvatska pouzdani član antiterorističke koalicije koju predvode SAD, Jurica je kazao kako se SAD mogu pouzdati da će "Hrvatska partnerski pružiti primjeren i puni angažman u globalnoj borbi protiv terorizma". "Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader već je iskazao punu otvorenost i spremnost za usku suradnju sa SAD-om u pružanju pomoći prijelaznoj vladi u Iraku kao i proširenju hrvatskog angažmana u Afganistanu", stoji u govoru koji je Jurica izgovorio u Bijeloj kući predajući vjerodajnice predsjedniku Bushu, a koji je Hini u Washingtonu dostavljen u pisanom obliku. Jurica je istaknuo važnost širenja NATO-a na jugoistočnu Europu za sigurnosti i stabilnosti u regiji i rekao da je politika otvorenih vrata članstvu u NATO-u poticaj Hrvatskoj za provedbu potrebnih reformi.

LONDON

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kazao je u intervjuu koji je u srijedu emitirala britanska radijska postaja BBC da je američka odluka da napadne Irak 2003. godine bila "nelegalna". "Ja sam jedan od onih koji vjeruju da je trebalo izglasati drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se dalo zeleno svjetlo za invaziju SAD-a koja je srušila režim Sadama Huseina", nastavio je Kofi Annan. "Ja sam tada kazao da to nije u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda", dodao je Annan. Kofi Annan između ostaloga procijenjuje da Irak "najvjerojatnije" neće biti u stanju organizirati izbore u siječnju 2005. godine, kao što je to bilo najavljeno, s obzirom na trenutačni val nasilja i nemira u Iraku. "Mislim da su SAD, ako i druge članice UN-a naučile lekciju" iz tih događaja, nastavio je Annan. Annan je na kraju intervjua izrazio nadu "da se takav tip operacije kakva je bila u Iraku neće ponoviti još dugo vremena".

BRUXELLES

Privremeni irački predsjednik Ghazi al-Yawar priznao je u srijedu u Bruxellesu da su teroristi nedavno "pojačali svoju djelatnost" u Iraku, ali da će ta zemlja, "bude li Božja volja", ipak imati izbore u siječnju 2005. godine, kao što je bilo predviđeno. "Trenutno smo suočeni s teorizmom, s terorističkim činima i s teroristima. Oni su nedavno pojačali svoju djelatnost", kazao je irački predsjednik nakon razgovora s europskim povjerenikom za vanjsku politiku Chrisom Pattenom. "Potpuno smo odlučni u nakani da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo poduprli izborni proces" u Iraku, kazao je Chris Patten, dodajući da je "užasnut" terorističkim napadom izvršenim u utorak izveden u Bagdadu, a u kojemu je smrtno stradalo 49 osoba.

BAGDAD

Američka je vojska u srijedu oslobodila 275 zatvorenika iz zatvora Abu Ghraib, što je prva skupina zatvorenika čije je oslobađanje potvrdilo novoosnovano iračko-američko povjerenstvo. "Na slobodu je pušteno oko 275 zatvorenika, među kojima je 25 malodobnika", dodao je za AFP časnik američke vojske, potpukovnik Barry Johnson. Slučajeve tih zatočenika istražilo je vijeće od devet članova (šest Iračana i tri pripadnika međunarodnih snaga) koje odlučuje o oslobađanju zatvorenika. Američka je vojska oslobodila više tisuća zatvorenika iz Abu Ghraiba, golemog zatvora u zapadnom dijelu Bagdada, pošto je proljetos razotkrila skandal o njihovu zlostavljanju.

RIJAD

Jedan je Britanac ustrijeljen iz vatrenog oružja u Rijadu, izjavili su svjedoci i sigurnosni izvori. Ubijen je na parkiralištu ispred trgovačkog centra u istočnom dijelu prijestolnice. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, kako navode službena glasila, potvrdio je da je žrtva Britanac koji je živio u Saudijskoj Arabiji, ne otkrivajući njegov identitet. Dodao je da je istraga u tijeku. Razlozi napada nisu odmah bili poznati, ali se sumnjiče članovi terorističke mreže Al-Qaide koji su i ranije izvodili napade uperene protiv stranaca u toj kraljevini.

PEKING

Kineska Komunistička partija u četvrtak je u Pekingu započela svoje četverodnevno zasjedanje na kojem će se iza zatvorenih vrata odlučivati hoće li se nekadašnji kineski predsjednik Jiang Zemin povući i smjesta vrhovnog zapovjednika kineske vojske. Prema nepotvrđenim informacijama, Jiang (78) će položaj vrhovnog zapovjednika kineske vojske predati svom nasljedniku Hu Jintaou (61). Hu je zamijenio Jianga na čelu komunističke partije Kine 2002. godine, a godinu dana kasnije i na mjestu kineskog predsjednika. Rezultati plenuma vjerojatno neće biti poznati sve do nedjelje, čime će se održati desetljećima stara tajnovitost kineske Komunističke partije u vezi promjena na njezinom vrhu.

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush izrazio je u srijedu zabrinutost da bi nedavne odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina mogle dovesti u opasnost demokraciju u Rusiji. "Dok se vlade bore protiv neprijatelja demokracije, moraju zadržati demokratske principe", rekao je Bush. Nakon niza terorističkih napada u Rusiji, za koje se okrivljuju čečenski separatisti, Putin je rekao da će ubuduće sam imenovati regionalne guvernere i da će napraviti promjene u izbornom sustavu. Bush je rekao da je nedavno razgovarao s Putinom kako bi mu izrazio sućut zbog smrti više od 300 ljudi u mjestu Beslanu tijekom talačke krize. "Također sam zabrinut zbog odluka koje se donose u Rusiji a koje bi mogle potkopati demokraciju u Rusiji", dodao je Bush, ponovivši da velike demokracije moraju imati ravnotežu između središnje vlasti i vlasti na lokalnoj razini.

SAN JUAN

Tropska oluja Jeanne u srijedu je stigla do obala Portorika, a od njezinih su posljedica u toj zemlji poginule dvije osobe, objavili su lokalni mediji. Jedna je žena poginula u gradu Yabucoa pokušavajući izaći iz kuće s koje je jaki vjetar odnio dio krova a druga je žrtva, osoba starije životne dobi, preminula u Vega Baji nakon što je pala s krova na koji je pokušavala staviti metalne učvršćivače kako bi krov izdržao nalete oluje. Čitav otok je bez električne energije, a škole su zatvorene. Meteorolozi ocjenjuju da bi oluja mogla ojačati i postati uragan prvog stupnja na ljestvici Saffir-Simpson koja broji pet stupnjeva.

LONDON

Britanska obalna straža spasila je jugozapadno od engleske obale četiri muškaraca i jednu ženu koji su proveli tjedan dana na u moru nakon što je njihovo plovilo potonulo na putu od Irske do Francuske. Brodolomce je spasio helikopter obalne straže i prevezao u bolnicu u Cornwallu gdje je utvrđeno da pate od hipotermije te da su izgladnjeli. Njihova adaptirana kočarica potonula je u blizini otoka Scilly 8. rujna no uspjeli su uputiti poziv za pomoć samo jednom, kada su došli u blizinu kopna gdje se mogao primiti signal njihovog mobilnog telefona. Prošloga tjedna more je bilo izrazito nemirno a valovi su dosezali visinu od 10 metara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙