FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOTOVININI ODVJETNICI NEGIRAJU DA SU ČERMAK I MARKAČ TAOCI

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Odvjetnički tim generala Ante Gotovineu srijedu je, posredstvom svog člana Luke Mišetića, izrazio neslaganjes ocjenama
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Odvjetnički tim generala Ante Gotovine u srijedu je, posredstvom svog člana Luke Mišetića, izrazio neslaganje s ocjenama

nekih hrvatskih dužnosnika prema kojima je Haški sud (ICTY) odlučio zadržati u pritvoru generale Ivana Čermaka i Mladena Markača kao taoce, kako bi prisilo generala Antu Gotovinu na predaju.

Gotovinini odvjetnici u priopćenju "izražavaju čuđenje" zbog takvih izjava visokih dužnosnika RH , ocjenjujući kako se radi o "nepromišljenim i neutemeljenim optužbama na račun sudaca ICTY-a koje mogu štetiti haškim optuženicima".

Uz ocjenu da sudsko vijece zahtjev za privremeno oslobađanjE nije odbilo zbog Gotovine, u priopćenju se podsjeća da je isto vijeće u travnju odbilo istovjetan razlog zbog drugih razloga kao što su težina optužbi i mogući utjecaj na svjedoke.

U priopćenju se također ističe da je tada sudsko vijeće izrazilo određeno nepovjerenje u mogućnost da hrvatska vlada ispuni preuzete obveze u odnosu na dvojicu optuženih, ali se preskače činjenica da je kao razlog za takvo nepovjerenje naveden upravo neuspjeh da se Gotovina izruči Haškom sudu.

Mišetić nadalje, nalazi dva razloga koja su dovela do negative odluke vijeća. Prvi je propust branitelja Čermaka i Markača da u pripisanom roku podnesu žalbu na travanjsku odluku suda čime je ona postala pravomoćna, a drugi u pogrešnoj procjeni obrane da će davanje intervjua tužiteljstvu u bitnom promjeniti odluku vijeća.

"Obrane su tvrdile kako činjenica da su Čermak i Markač obavili razgovor sa tužiteljstvom bitno mjenja zaključak sudskog vijeća iz travnja da hrvatska vlada ne može uspješno ispunititi svoje obveze i da nije dokazano da će se generali Čermak i Markač pojaviti na suđenju budu li pušteni", naglasio je među ostalim Mišetić, Gotovinin američki odvjetnik hrvatskog podrijetla.

Sudsko vijeće nije prihvatilo taj argument obrane i stoga jučerašnja odluka nije iznenađujuća, ocjenio je Mišetić i pozvao sve

dužnosnike Republike Hrvatske da budu oprezniji u svojim javnim izjavama. .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙