FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISTRAGA PROTIV BIVŠIH POLICAJACA I H. PETRAČA ZBOG MITA

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Protiv dvojice bivših visokihpolicijskih dužnosnika Bože Vučkovića i Zorana Košutića danas jepokrenuta istraga zbog sumnje da su uzimali mito, a protiv bjeguncaHrvoja Petrača da je u jednom slučaju posredovao u tom kaznenomdjelu.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Protiv dvojice bivših visokih policijskih dužnosnika Bože Vučkovića i Zorana Košutića danas je pokrenuta istraga zbog sumnje da su uzimali mito, a protiv bjegunca Hrvoja Petrača da je u jednom slučaju posredovao u tom kaznenom djelu.

Istragu je na zahtjev USKOK-a pokrenuo istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić koji je ranije u dva navrata odbio zahtjev za pritvaranjem dvojice bivših načelnika Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije, ocjenivši kako ne postoji opasnost od njihovog utjecaja na svjedoke, kao što tvrdi USKOK.

Zbog navodnog posredovanja u primanju mita i odavanja službene tajne, istraga protiv zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača provest će se u njegovoj odsutnosti jer je u bijegu. Za njim je raspisana i međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u četverodnevnoj otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, krajem ožujka ove godine.

Osim za mito, USKOK dvojicu bivših policajaca sumnjiči za odavanje službene tajne i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca". Upravo zbog sumnje da su novcem dobivenim mitom kupovali nekretnine i automobile, USKOK je od suda zatražio privremenu mjeru osiguranja zabrane otuđenja te imovine. O tom zahtjevu sudac Devčić će, kako je najavio, odlučiti nakon rješavanja mogućih žalbi na njegovu odluku o pokretanju istrage.

U istrazi se planira saslušati dvadesetak svjedoka, uglavnom osoba koje su i prijavile da su davale mito dvojici bivših policajaca. Biti će saslušani i neke njihove bivše kolege iz policije, a po riječima suca Devčića prvo istražno ročište moguće je 27. rujna.

Vučkovića i Košutića se sumnjiči se da su od 1996. do 2003. od osumnjičenih za gospodarski kriminal tražili, a u nekim slučajevima i primili mito kako ih ne bi uhitili ili kazneno prijavili. Tereti ih se i da su osumnjičenike izvještavali o činjenicama utvrđenim policijskim izvidima te im pokazivali dokumente policije i drugih državnih tijela označene kao službena tajna.

Obojica su već u dva navrata, nakon uhićenja i podnošenja istražnog zahtjeva, pred istražnim sucem u potpunosti odbacili sumnje USKOK-a, a branili su se tvrdeći kako im je cijeli slučaj smjestio netko tko želi doći na njihove nekadašnje dužnosti u policiji.

Obojica su bili smijenjeni s rukovodećih radnih mjesta u zagrebačkoj policiji i raspoređeni na druga radna mjesta. Košutić je potom otišao u prijevremenu mirovinu, a Vučković je na osobni zahtjev napustio posao u policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙