FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHIĆENA DVOJICA BIVŠIH POLICAJACA ZBOG PRIMANJA MITA

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Nakon višemjesečne kriminalističkeobrade danas su istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda prepraćenadvojica bivših visokih policijskih dužnosnika koje se tereti da su odosumnjičenih za gospodarske malverzacije primali mito kako ih ne biuhitili ili kazneno prijavili, doznaje se u MUP-u.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Nakon višemjesečne kriminalističke obrade danas su istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda prepraćena dvojica bivših visokih policijskih dužnosnika koje se tereti da su od osumnjičenih za gospodarske malverzacije primali mito kako ih ne bi uhitili ili kazneno prijavili, doznaje se u MUP-u.

Neslužbeno se doznaje da je u primanju mita dvojici jučer uhićenih bivših policajaca pomagao zagrebački poduzetnik Hrvoje Petrač, protiv kojega je policija također podnijela kaznenu prijavu. Petrač je inače u bijegu, a za njim je raspisana Interpolova tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. U današnjem MUP-ovu priopćenju navode se samo inicijali prijavljenog - H.P. (49).

MUP navodi da su zbog primanja mita, odavanja službene tajne te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca istražnom sucu privedeni bivši visokopozicionirani policajci iz Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije, B.V. (40) i Z.K. (51), dok je zbog pomaganja u primanju mita i odavanju službene tajne prijavljen H.P. (49).

Neslužbeno se doznaje da je riječ o policajcima Boži Vučkoviću i Zoranu Košutiću.

U priopćenju glasnogovornika MUP-u Zlatka Mehuna stoji da ih se sumnjiči da su tijekom kriminalističkih obrada od 1996. do 2003. od više osumnjičenika za gospodarski kriminal tražili, a u nekim slučajevima i primili novac i darove da ih ne uhite ili protiv njih ne podnesu kaznene prijave. Osim toga policajci su osumnjičenike navodno izvještavali o činjenicama utvrđenim policijskim izvidima te im pokazivali dokumente policije i drugih državnih tijela označene kao službena tajna.

"U jednom slučaju prijavljeni B.V. osobi protiv koje se vodila kriminalistička obrada predlagao je da u cilju olakšavanja svog položaja u predistražnom postupku napusti teritorij Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju.

Dvojica policajaca se terete i da su novac od mita, kako bi ga prikrili, ulagali u nekretnine.

Kriminalističku obradu protiv njih je pokrenuo Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a u suradnji s zagrebačkom policijom i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Za vrijeme obrade osumnjičeni su smijenjeni s "rukovodećih radnih mjesta u PU zagrebačkoj" i raspoređeni na druga radna mjesta. Nedugo potom Z.K je otišao u prijevremenu mirovinu, a B.V. je na osobni zahtijev napustio posao u policiji, kažu u MUP-u.

Osim njih za primanje mita prijavljen je i umirovljeni policajac D.A. (66).

Detalji prijava i potvrde identiteta nisu se mogle za sada dobiti u Državnom odvjetništvu i USKOK-u, a na zagrebačkom Županijskom sudu se doznaje da su dvojica uhićenih policajaca od 14,30 sati na saslušanju kod istražnog suca koji se bavi USKOK-ovim predmetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙