FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USKOK ZATRAŽIO ISTRAGU I PRITVOR PROTIV BIVŠIH POLICAJACA OSUMNJIČENIH ZA KORUPCIJU

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - USKOK je danas zatražio pokretanjeistrage i pritvor za dvojicu bivših policajaca Božu Vučkovića i ZoranaKošutića koje sumnjiči da su uzimali mito, odavali službene tajne iprikrivali protuzakonito dobiveni novac.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - USKOK je danas zatražio pokretanje istrage i pritvor za dvojicu bivših policajaca Božu Vučkovića i Zorana Košutića koje sumnjiči da su uzimali mito, odavali službene tajne i prikrivali protuzakonito dobiveni novac.

Istraga je zatražena i protiv odbjeglog poduzetnika Hrvoja Petrača kojeg se sumnjiči za jedno kazneno djelo pomaganja u primanju i jedno odavanja službene tajne.

USKOK je sudu predložio i privremenu mjeru zabrane "otuđenja ili opterećenja određene pokretne i nepokretne imovine dvojice osumnjičenih bivših policajaca za koju se sumnja da su je pribavili kaznenim djelom". Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer pojasnio je za Hinu da se to, među ostalim, odnosi na njihove stanove, garaže i apartmane.

Istražnom zahtjevu USKOK-a prethodila je odluka Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda o odbijanju USKOK-ove žalbu na odluku istražnog suda koji je u petak, nakon uhićenja i privođenja dvojice bivših visokih policijskih dužnosnika Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije, odbio zahtjev za njihovim zadržavanjem u pritvoru. Vijeće je potvrdilo odluku istražnog suca Krešimira Devčića da je taj zahtjev neosnovan, odnosno da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke kao što je tvrdio USKOK.

U danas podnesenom istražnom zahtjevu USKOK je ponovno zatražio njihovo pritvaranje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Žganjer je rekao da USKOK nije podnio neke nove argumente, već je samo naglasio one koje, po ocijeni USKOK-a, istražni sudac i Izvanraspravno vijeće nisu dovoljno "cijenili i analizirali".

Vučkovića se u istražnom zahtjevu tereti za šest kaznenih djela primanja mita, četiri odavanja službene tajne i jedno prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranja novca". Košutića se sumnjiči za tri djela primanja mita, te po jedno odavanja službene tajne i "pranja novca".

Sumnjiči ih se, naime, da su od 1996. do 2003. od osumnjičenih za gospodarski kriminal tražili, a u nekim slučajevima i primili mito kako ih ne bi uhitili ili kazneno prijavili. Tereti ih se i da su osumnjičenike izvještavali o činjenicama utvrđenim policijskim izvidima te im pokazivali dokumente policije i drugih državnih tijela označene kao službena tajna.

Žganjer je rekao da USKOK još nije odlučio koje će korake poduzeti protiv trećeg osumnjičenog umirovljenog policajca Davora Alviža, koji je radio u istom policijskom odjelu kao i druga dvojica osumnjičenika.

Istražni sudac Krešimir Devčić, kojemu je dodijeljen predmet, kazao je da će odluku o USKOK-ovom istražnom zahtjevu donijeti nakon što ponovno sasluša osumnjičenike, no nije rekao kada bi se to moglo dogoditi.

Vučković i Košutić su u petak pred istražnim sucem u potpunosti odbacili sumnje USKOK-a, a branili su se tvrdeći kako im je cijeli slučaj smjestio netko tko želi doći na njihove nekadašnje dužnosti u policiji.

Osumnjičeni Košutić i Vučković smijenjeni su s rukovodećih radnih mjesta u PU zagrebačkoj i raspoređeni na druga radna mjesta. Košutić je zatim otišao u prijevremenu mirovinu, a Vučković je na osobni zahtjev napustio posao u policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙