FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANALIZA BDP-A PO DJELATNOSTIMA

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis

ANALIZA BDP-A PO DJELATNOSTIMA

Za rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda od 4,2 posto u prvom tromjesečju ove godine najzaslužnije je bilo realno povećanje bruto dodane vrijednosti u rudarstvu, prerađivačkoj industriji i opskrbi energentima, pokazuje analiza BDP-a po djelatnostima objavljena u najnovijim "Gospodarskim kretanjima" Hrvatske gospodarske komore.

To je povećanje mjereno u kunama bilo istovjetno povećanju u prvom kvartalu 2003. godine, što je ovu grupu djelatnosti razlikovalo od financijskog posredovanja i poslovanja nekretninama, trgovine te građevinarstva, napominju analitičari Sektora za makroekonomske analize HGK .

Naime, kod navedenih je djelatnosti, a one su uz rudarstvo i industriju bile najzaslužnije za rast BDP-a u prvom kvartalu, došlo do smanjenja rasta bruto dodane vrijednosti mjerenog kunama u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Unatoč tog smanjenja, u građevinarstvu je, kao i u prvom tromjesečju lani, ostvarena najviša stopa realnog rasta od 12,9 posto (prema 16,7 posto u prvom kvartalu lani). Na tako visok rast i dalje su utjecala visoka ulaganja u infrastrukturu te stanogradnju.

Jedina grupa djelatnosti koja je značajno utjecala na rast BDP-a i pri tome zabilježila veći rast bruto dodane vrijednosti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bila je ona koja objedinjuje prijevoz, skladištenje i veze. Realni rast tih djelatnosti povećan je sa 7,3 posto u prvom prošlogodišnjem tromjesečju na 9,2 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Kretanje bruto dodane vrijednosti u preostalim djelatnostima posljednjih je godine manje značajno za rast bruto domaćeg proizvoda, posebice u prvom tromjesečju, napominju analitičari HGK.

Među tim djelatnostima su poljoprivreda, lov i šumarstvo, koji su ponovo bili jedina grupa djelatnosti čija je bruto dodana vrijednost smanjena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (za 0,9 posto), te javne djelatnosti i privatna kućanstva čiji je mali realan rast povećan sa 0,1 na 0,2 posto.

Hoteli i restorani, pak, zabilježili su značajno povećanje dinamike rasta bruto dodane vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu (sa 2,8 posto na 8,7 posto).

Kao posljedica navedenog usporavanja dinamike rasta u u odnosu na prvo tromjesečje lani kod većine djelatnosti, ukupni je rast BDP-a bio 0,7 postotnih bodova manji nego prije godinu dana (4,2 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju prema 4,9 posto u prvom kvartalu 2003.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙