FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆEV SVJEDOK O IRANSKOM ORUŽJU ZA BIH 90-IH

DEN HAAG/ZAGREB,8. rujna 2004.(Hina) - Bivši politički analitičarameričkog Senata James Jatras, u srijedu je kao drugi svjedok obranena haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, kazao da je SAD početkomdevedesetih odobrio Iranu i Saudijskoj Arabiji da naoružaju BiH tepridonio da se ta zemlja pretvori u bazu islamskih militanata.
DEN HAAG/ZAGREB,8. rujna 2004.(Hina) - Bivši politički analitičar američkog Senata James Jatras, u srijedu je kao drugi svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, kazao da je SAD početkom devedesetih odobrio Iranu i Saudijskoj Arabiji da naoružaju BiH te pridonio da se ta zemlja pretvori u bazu islamskih militanata.

"Administracija predsjednika (Billa) Clintona prešutno je odobrila transfer oružja iz Irana i pomogla da se Bosna pretvori u bazu islamskih militanata", kazao je Jatras, dodajući kako je kasnije Washington prednost dao pomoći iz Saudijske Arabije, smatrajući utjecaj Rijada u BiH "zdravijim od iranskog".

James G. Jatras, danas partner u odvjetničkoj tvrki Venable u Washingtonu, od 1975. do 2002. bio je vanjskopolitički analitičar republikanske skupine u Senatu, koji je kao specijalist za istočnu Europu devedesetih godina izradio pet izvješća o Jugoslaviji.

U sudnici ga je ispitivao Steven Kay, postavljen prošloga tjedna za Miloševićevog branitelja po službenoj dužnosti, zbog čega je bivši predsjednik SRJ prosvjedovao, tražeći "povratak prava na obranu".

"Clintonova adminstracija dala je hrvatskoj vladi mig da ostavi otvorene kanale za iransko oružje", kazao je svjedok citirajući svoj izvještaj iz 1997., nazvan "Zeleno svjetlo za Iran".

Dok je 1992. i 1993. glavnina oružja za Armiju BiH stizala iz Irana, Clintonova administracija je od 1994. "preferirala drugu mrežu iz Saudijske Arabije koja bi se danas zvala Al Qaida", rekao je.

Citirajući izjavu jednog saudijskog dužnosnika Washington Postu iz 1996., da je BiH isporučeno oružje vrijedno 300 milijuna dolara, svjedok je rekao da je SAD tada "zanemario dugoročne posljedice".

"U BiH i kasnije na Kosovu postavljeni su temelji za globalnu terorističku mrežu. (...) Pokret u čijem je centru Osama bin Laden preko BiH i Kosova je dobio veliku međunarodnu prisutnost", kazao je svjedok.

James Jatras, koji u četvrtak nastavlja svjedočenje, na web stranici odvjetničke tvrtke Venable predstavljen je kao stručnjak za zakonodavstvo i međunarodne poslove čija su uža specijalnost "unutarnja sigurnost i globalni terorizam".

Tvrtka ističe da njegove usluge uključuju široke osobne kontakte u Kongresu i izvršnoj vlasti SAD, praćenje razvoja zakonodavstva na brojnim područjima uključujući međunarodno pravosuđe (konvencije o ratnim zločinima i ljudskim pravima), poznavanje suvremenih terorističkih pokreta, veze s najvišim vladinim i poslovnim krugovima u brojnim zemljama, posebno na istočnom Mediteranu i Balkanu, te kontakte s glavnim medijima u Washingtonu i New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙