FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL NA 5. GOSPODARSKOM FORUMU SJEVERA I JUGA EUROPE

VILNIUS, 13. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul u svom je govoru sudionicima 5. Gospodarskog forumasjevera i juga Europe koji se u ponedjeljak i utorak održava u glavnomgradu Litve, Vilniusu, naglasio da su sigurnost i stabilnost pitanjakojima će se Europska unija u budućnosti puno više baviti.
VILNIUS, 13. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u svom je govoru sudionicima 5. Gospodarskog foruma sjevera i juga Europe koji se u ponedjeljak i utorak održava u glavnom gradu Litve, Vilniusu, naglasio da su sigurnost i stabilnost pitanja kojima će se Europska unija u budućnosti puno više baviti.

Zajednica ideja, odnosno sustava vrijednosti koja se u političkom kontekstu može svrstati pod koncept demokracije najvažnija je dimenzija Europske unije, naglasio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

"Osim tradicionalnih atributa, poput zaštite ljudskih prava i prava manjina ... govoreći o EU govorimo o kontekstu koji je omogućio pomirbu Njemačke i Francuske. Isti taj okvir omogućuje pomirbu na jugoistoku Europe", rekao je Žužul.

Radi se o procesu koji je, kako je kazao, već daleko odmakao, a Hrvatska se opetovano ističe kao primjer regije. "Hrvatska je svojim ponašanjem pokazala da uvažava ove procese. Nitko o njoj više ne govori kao o slučaju", dodao je Žužul.

Gledajući na EU kao na proces, ili niz paralelnih procesa, upravo su razvoj i sigurnost ostale dvije dimenzije koje je istaknuo hrvatski šef diplomacije "Pitanje stabilnosti i sigurnosti je ono sa čime će EU se puno više baviti", zaključio je Žužul.

Gospodarski forum koji je okupio predstavnike 30 zemalja, posvetio je dio rasprava jugoistoku Europe. Erhard Busek, koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu naveo je kao najveće probleme u regiji stanje na Kosovu te Srbiji i Crnoj Gori. Poručio je da se problem Kosova ne smije odlagati, a za BiH je ustvrdio da vlada nema nikakvu moć, usporedivši je s "ministrom obrane bez vojske". Ukazao je potom na globalnu odgovornost, uputivši poziv neutralnim članicama Švicarskoj i Norveškoj da pomognu u financiranju regije.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ustvrdio je da državna zajednica Srbije i Crne Gore zaostaje u procesu približavanja EU u odnosu na druge zemlje regije te je vrlo jasno poručio da Crna Gora ne želi biti talac Srbije. Istaknuo, je da za razliku od Srbije, Crna Gora nema problema s Haaškim tribunalom ili neriješena granična pitanja. Državna zajednica, po njemu, nije rezultirala reformama nužnim za proces pridruženja EU.

"Koji je to okvir koji omogućuje neometan proces reformi i put u Europu i Srbiji i Crnoj Gori? Državna zajednica to očito nije," rekao je Đukanović. U izjavi za Hinu Đukanović je kazao da ima osjećaj da se njegove riječi na skupu u Vilniusu dobro primljene ali da ima problem kako nekog u Bruxellesu razuvjeriti od fiksacije o državnoj zajednici SCG .

Glede Turske na čelu čijeg izaslanstva se nalazi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, Forum je usvojio izjavu kojom poziva EU da prepozna i uvaži napore koje ta zemlja poduzima u ispunjavanju kriterija nužnih za približavanje uniji. "Forum smatra da je nastavak procesa reformi u Turskoj u interesu 'zajedničke Europe' što zaslužuje pošten odgovor određivanjem jasnih perspektiva", kaže se u izjavi. Forum podupire Turske EU o pridruženju bez odlaganja. stoji u izjavi 5. Gospodarskog foruma sjevera i juga Europe.

Forum završava svoj rad u utorak kada bi se ministar Miomir Žužul trebao sastati sa svojim litavskim kolegom Antanasom Valionisom.

Forum se održava tradicionalno svake godine od 2000, kada je prvi održan u Istanbulu. Četvrti Forum održan je prošle godine u Hrvatskoj, na Brijunima, a trenutno se pet zemalja jugoistočne Europe natječe za domaćina Foruma u 2005. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙