FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primopredaja zapovjedništva SFOR-a u banjoj Luci

Bosna i Hercegovina-SFOR-ZAPOVJEDNIŠTVOPrimopredaja zapovjedništva SFOR-a u banjoj LuciBanja Luka, 1. rujna 2004. (Hina) - Kanadski brigadni general StuartBeare u srijedu navečer je u banjalučkoj tvrđavi Kastel predao dužnostzapovjedanja Multinacionalnom operativnom grupom “Sjeverozapad”britanskome brigadiru Marcu Dodsonu.
Banja Luka, 1. rujna 2004. (Hina) - Kanadski brigadni general Stuart Beare u srijedu navečer je u banjalučkoj tvrđavi Kastel predao dužnost zapovjedanja Multinacionalnom operativnom grupom “Sjeverozapad” britanskome brigadiru Marcu Dodsonu.

U svećanosto popraćenoj bogatim programom sudjelovali su i kanadski ministar obrane Bill Graham i zapovjednik SFOR u BiH Virgil Packett, a nazočili su joj visoki časnici Velike Britanije, Kanade i Nizozemske, te časnici iz stožera Armije BiH odnosno Republike Srpske.

U svojem govoru, ministar Graham je podsjetio da kanadski vojnici sudjeluju u sklopu multinacionalnih snaga u Bosni i Hercegovini punih 13 godina, te da su dali veliki doprinos ne samo u održavanju sigurnosti nego i u obnavljanju komunalne infrastrukture a sudjelovali su i u mnogim humanitarnim misijama. On također nije propustio naglasiti da su mnogi pripadnici kanadskoga kontingenta podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

Brigadni general Stuart Beare, najavio je da će do konca godine, kada će SFOR na ovim prostorima zamijeniti EUFOR, odnosno vojne postrojbe EU-a, doći do znatnog smanjenja kanadskoga kontingenta te da će početkom iduće godine u Multinacionalnoj operativnj grupi “Sjeverozapad” , stacionirane kod Banje Luke, ostati samo stotinjak časnika iz Kanade.

General Beare podsjetio je da su tijekom 12 mjeseci njegova zapovjedništva pripadnici ove postrojbe (uz suradnju građana i lokalne policije) prikupili 4 tisuće komada pješačkoga oružja, 12 tisuća ručnih bombi, više tisuća topničkih granata i raketa, 64 minobacača sa 17 tisuća mina, više visoko razvijenih raketnih uključujući i neke topničke sustave.

U razgovoru s novinarima prije večernje ceremonije, general Beare je naglasio da su oružje najvećim dijelom predavali građani, no javni tužitelji u Unsko-Sanskome Kantonu i u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske trebali bi podići optužnice protiv 120 osoba koje su, unatoč amnestiji, skrivale oružje.

Glavni zapovjednik SFOR američki general Virgil Packett zahvalio je generalu Bearu na “dobro obavljenom poslu” i novome zapovjedniku brigadiru Marcu Dodsonu poželio uspješan nastavak misije Multinacionalne operativne grupe “Sjeverozapad”.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙