FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sušenje jela u ovoj godini poprimilo zabrinjavajuće značenje

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Duža sušna razdoblja, nepovoljanutjecaj kiselih kiša i ostalih polutanata koji onečišćuju zrak, tlo ivodu te pojava šumskih bolesti i štetnika već su niz godina uzroksušenja jela, a što je ove godine poprimilo zabrinjavajuće razmjere,pogotovo na području Like i Gorskog kotara.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Duža sušna razdoblja, nepovoljan utjecaj kiselih kiša i ostalih polutanata koji onečišćuju zrak, tlo i vodu te pojava šumskih bolesti i štetnika već su niz godina uzrok sušenja jela, a što je ove godine poprimilo zabrinjavajuće razmjere, pogotovo na području Like i Gorskog kotara.

Štete od sušenja jela održavaju se na smanjenje općekorisnih funkcija šuma (kisik, voda, tlo itd.), smanjenu vrijednost drvnih sortimenata, povećane troškove uklanjanja oštećenih stabala i za uzgojne radove i sanaciju šumskih površina zahvaćenih tim procesom.

Gubitak zbog smanjene vrijednosti drvnih sortimenata procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna, koliko iznose i povećani troškovi uklanjanja oštećenih stabala. Uz to troškovi uzgoja novih stabala i sanacije šumskih površina kroz više godina iziskivat će još 30 milijuna kuna, procjenjuju "Hrvatske šume".

Svjesne svoje odgovornosti za stanje šuma, Hrvatske šume d.o.o. poduzimaju niz mjera - uklanjaju oštećena stabla, posebnim mjerama sprečavaju širenje šumskih bolesti i štetnika, na zahvaćenim površinama pripremaju staništa za sadnju novih stabala, a poduzimaju se i dodatne mjere za očuvanje jelovog podmlatka tamo gdje je niknuo.

O problemu pojačanog sušenja jela na području Gorskog kotara i Like predstavnici Hrvatskih šuma održat će sutra u Gospiću konferenciju za novinare na kojoj će kako najavljuju, nazočiti i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙