FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MAĐARSKA KOLEKTIVNA IZLOŽBA NA JMZV-U

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Tijekom 80. Jesenskog međunarodnogzagrebačkog velesajma (JMZV), od 14. do 19. rujna, u sklopu mađarskekolektivne izložbe svoje će proizvode i usluge na 418 četvornih metaraizložbenog prostora predstaviti 26 mađarskih tvrtki iz područjatekstila, prehrane, papirne industrije, turizma, trgovine i dr., a još23 tvrtke prijavile su se za Mađarsko-hrvatski poslovni skup 16.rujna.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Tijekom 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV), od 14. do 19. rujna, u sklopu mađarske kolektivne izložbe svoje će proizvode i usluge na 418 četvornih metara izložbenog prostora predstaviti 26 mađarskih tvrtki iz područja tekstila, prehrane, papirne industrije, turizma, trgovine i dr., a još 23 tvrtke prijavile su se za Mađarsko-hrvatski poslovni skup 16. rujna.

Najavio je to na današnjem susretu s novinarima voditelj Ureda za trgovinu Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu Tibor Suelt, dodavši kako se na individualnim poslovnim razgovorima u sklopu Mađarsko-hrvatskog poslovnog skupa očekuju predstavnici pedesetak hrvatskih tvrtki.

Mađarskim će gospodarstvenicima tom prilikom biti predstavljeno hrvatsko gospodarstvo te mogućnosti bilateralne suradnje i ulaganja, dok će hrvatski partneri biti upoznati s mogućnostima mađarsko-hrvatske suradnje u svjetlu priključenja te zemlje Europskoj uniji.

Suelt je istaknuo kako je interes za suradnju gospodarstava dviju zemalja uvijek velik, pa tako samo njegov ured godišnje u prosjeku obrađuje upite više od tisuću mađarskih te petstotinjak hrvatskih tvrtki.

Suradnja je do sada rezultirala i značajnim mađarskim ulaganjima u Hrvatsku, poput ulaska MOL-a u vlasništvo Ine, izgradnje Dunapackove tvornice u Zaboku, ulaganja mađarskih tvrtki u marine i hotelske objekte, betonare i dr.

Intenzivna je i trgovinska razmjena, no, kazao je Suelt, prednost je na mađarskoj strani. Naime, od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini 2001. godine mađarski izvoz u Hrvatsku raste po stopama od 22 do 37 posto godišnje i lani je iznosio 424 milijuna američkih dolara. Uvoz iz Hrvatske, pak, lani je iznosio 77,1 milijun dolara te je u odnosu na 2002. smanjen za 1 posto.

Suelt to pojašnjava činjenicom da u hrvatskom izvozu nedostaje poljoprivredno-prehrambenih ili složenih industrijskih proizvoda koji bi bili zanimljivi mađarskim partnerima, no suradnju pospješuje tradicionalno dobra turistička razmjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙