FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija jedinstvena oko dvije otete Talijanke

RIM, 9. rujna 2004. (Hina/AR) - Italija je jedinstvena u traganju zadvjema otetim Talijankama o kojima još nema nikakvih vijesti. SimonaTorretta (29) i Simona Pari (29), humanitarne djelatnice otete su uutorak u Iraku s još dvojicom Iračana koji su s njima radili unevladinoj organizaciji "Jedan most za…".
RIM, 9. rujna 2004. (Hina/AR) - Italija je jedinstvena u traganju za dvjema otetim Talijankama o kojima još nema nikakvih vijesti. Simona Torretta (29) i Simona Pari (29), humanitarne djelatnice otete su u utorak u Iraku s još dvojicom Iračana koji su s njima radili u nevladinoj organizaciji "Jedan most za…".

Talijanska vlada pokreće sve kanale za njihovo oslobađanje. Podtajnica Ministarstva vanjskih poslova Margherita Boniver, krenula je u četvrtak u misiju u pet zemalja Srednjeg istoka kako bi djelovala na "savjest arapskih zemalja", kako je rekla, glede "monstruoznosti otmice žena". Na prvoj etapi putovanja u Kairu, Boniver će se sastati i s gospođom Mubarak, suprugom egipatskog predsjednika. Poslije Egipta otputovat će u Libanon, Jordan, Jemen i Siriju.

Boniver je već bila u sličnim misijama- 1991. je kao ministrica za imigraciju pregovarala sa srbijanskim diktatorom Slobodanom Miloševićem kako bi se otvorio humanitarni koridor za Dubrovnik, koji su pod opsadom držale srbijanske snage. Tada je kao posebna izaslanica predsjednika talijanske republike Francesca Cossige s talijanskim brodom ratne mornarice ušla u Dubrovnik. 2001. je u svojoj misiji postigla oslobađanje četvorice Talijana koji su bili zatvoreni u Laosu.

Prvi puta u sadašnjem parlamentarnom sazivu sastale su se u srijedu vladajuće i oporbene stranke kako bi se zajedno suočile s nacionalnim pitanjem, kakvim je ocijenjena otmica dviju Talijanki.

Talijanska tajna služba drži da je Talijanke otela skupina baathista, po stranci BAATH, vjerna Sadamu Huseinu. Način na koji je izvedena otmica- u vojnoj operaciji, na svjetlu dana, u središnjoj zoni glavnog iračkog grada, navodi i na pomisao o postojanju neke "krtice".

Prema izjavama koje je prikupila iračka policija, otmičari su imali nacrte zgrade i točan popis dobrovoljaca i osoblja u sjedištu talijanske nevladine humanitarne organizacije.

Koordinacija nevladinih organizacija u Baghdadu donijela je odluku o vraćanju svih stranaca dobrovoljaca tako da će humanitarni rad ostati na lokalnim djelatnicima.

U svijetu radte broj poziva za oslobađanje talaca. Poslije Vatikana i Arapsle lige, i mnoge iračke vjerske organizacije, šiitske i sunitske, zatražile su oslobađanje otetih.

U Baghdadu su u srijedu na ulicama prosvjedovala iračka djeca kojom su se bavile Simona Pari i Simona Torretta. Zajedno s djecom i njihove majke su tražile oslobađanje dviju humanitarnih djelatnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙