FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA ŠOKIRANA UBOJSTVOM TALIJANSKOG NOVINARA U IRAKU

RIM, 27. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Italija je u petak šokiranaubojstvom talijanskog novinara Enza Baldonija, kojega su pogubilinjegovi otmičari u Iraku, a talijanski predsjednik Carlo AzeglioCiampi ocijenio je to ubojstvo "barbarskim činom", dok se Ivan PavaoII povukao na molitvu.
RIM, 27. kolovoza 2004. (Hina/AR) - Italija je u petak šokirana ubojstvom talijanskog novinara Enza Baldonija, kojega su pogubili njegovi otmičari u Iraku, a talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi ocijenio je to ubojstvo "barbarskim činom", dok se Ivan Pavao II povukao na molitvu.

Arapska tv postaja Al Jazeera objavila je tijekom noći s četvrtka na petak kako su teroristi skupine zvane "Islamska vojska u Iraku" ubili talijanskog novinara, koji je bio otet 19. kolovoza i čijim pogubljenjem su teroristi zaprijetili ako Italija ne povuče svoje snage iz Iraka u roku od 48 sati.

Enzo Baldoni, slobodni novinar koji je u Irak otišao za talijanski list "Diario", nestao je 19. kolovoza, a 24. kolovoza je preko tv-postaje Al Jazeera postavljen ultimatum Italiji. "Islamska vojska u Iraku" postala je tv postaji video kazetu, na kojoj je bio snimljen zatočeni Baldoni, uz prijetnju njegovim ubojstvom ne dođe li do povlačenja talijanskih sbaga u zadanom roku.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je izjavio kako Italija neće povući svoje snage iz Iraka, jer ih je u tu zemlju poslala "na poziv iračke vlade". Pokrenuti su istodobno pregovori s određenim organizacijama za oslobađanje Baldonija, a njegovo dvoje djece, Gabriela i Guido, pročitali su preko talijanske televizije RAI, što je zatim preuzela i Al Jazeera, poziv otmičarima da oslobode njihova oca koji je otišao u Irak "s namjerom da prenese istinu o događajima u toj zemlji i patnji iračkog naroda".

Al Jazeera je uz vijest o pogubljenju objavila da ima i snimku egzekucije, ali da je neće prikazati zbog okrutnosti. Tužiteljstvo u Rimu zatražit će pak od arapske televizije tv-snimku radi istrage o ubojstvu talijanskog novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙