FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAPA S AMERIČKIM BISKUPIMA RAZGOVARAO O SKANDALU

VATIKAN, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Papa Ivan Pavao II. u četvrtakje pozvao američke biskupe da svećenicima u SAD pruže snažnije vodstvokako bi spriječili ponavljanje skandala sa seksualnim zlostavljanjemkoji je potresao tamošnju Katoličku crkvu.
VATIKAN, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Papa Ivan Pavao II. u četvrtak je pozvao američke biskupe da svećenicima u SAD pruže snažnije vodstvo kako bi spriječili ponavljanje skandala sa seksualnim zlostavljanjem koji je potresao tamošnju Katoličku crkvu.

Papa je u razgovoru američke biskupe pozvao i na snažnije djelovanje prema međuvjerskom dijalogu i izbjegavanje nesporazuma između različitih vjera nakon 11. rujna 2001.

Govoreći biskupima iz Nove Engleske, koja je bila središte seksualnog skandala, zatražio je da "učine sve kako bi svećenicima bili otac i brat te ih ohrabrili na vjernost njihovu plemenitom pozivu kao ljudi potpuno predani služenju Gospodinu i njegovoj Crkvi".

Kriza je izbila 2002., kad se otkrilo kako su mnogi američki biskupi jednostavno premjestili svećenike za koje se znalo da su spolno iskorištavali maloljetnike na drugo mjesto, umjesto da su im oduzeli svećenički poziv i prijavili ih vlastima.

Rezultati jednog istraživanja, objavljeni početkom godine, pokazali su da su američki svećenici od 1950. spolno zlostavljali više od 10.600 djece, a podaci govore i o tome da je u skandalu sudjelovalo najmanje 4 posto rimokatoličkih svećenika.

Većina žrtava bila je muškog spola, u dobi od 11. do 14 godina, a svećenici su ih zlostavljali na različite načine - od diranja, preko oralnog seksa do samog snošaja.

Američka je Katolička crkva žrtvama zlostavljanja platila gotovo 700 milijuna dolara odštete, od kojih je Bostonska nadbiskupija, prva u kojoj je skandal buknuo, sama isplatila 85 milijuna.

Papa je ponovio stajalište Vatikana da je u tome sudjelovao tek vrlo mali broj svećenika, dok je većina poštovala zavjet celibata.

Bivši bostonski biskup kardinal Bernard Law, optužen da je okretao glavu od zlostavljanja, osramoćen je morao napustiti svoj položaj u prosincu 2002., nakon što su njegov odlazak zahtijevali deseci njegovih svećenika.

Prošlog se mjeseca na meti napada nekih katolika našao Vatikan, nakon što je objavljeno da je Law raspoređen na novo radno mjesto - dodijeljena mu je jedna bazilika u Rimu.

Novi bostonski nabiskup Sean Patrick O'Malley Papi je rekao kako se američka Crkva i dalje bori s posljedicama skandala.

"Naša bliska prošlost je puna velike boli zbog tragedije svećeničkog seksualnog zlostavljanja, sa svim katastrofalnim posljedicama koje su iz njega proizašle", rekao je O'Malley.

"Često su žrtve bile iz obitelji najodanijih crkvenom životu, pa je zlostavljanje shvaćeno kao najteža izdaja", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙