FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: novinar Drago Pilses oslobođen optužbe za klevetu

OSIJEK,8. rujna(Hina) - Novinar i kolumnist "Novog lista" Drago Pilseldanas je nepravomoćnom presudom osječkog Općinskog suda oslobođenoptužbi za klevetu, u slučaju tužbe koju je protiv njega podnijelo 37članova osječke HVIDR-e.
OSIJEK,8. rujna(Hina) - Novinar i kolumnist "Novog lista" Drago Pilsel danas je nepravomoćnom presudom osječkog Općinskog suda oslobođen optužbi za klevetu, u slučaju tužbe koju je protiv njega podnijelo 37 članova osječke HVIDR-e.

Tužba je podnesena zbog kvalifikacija u Pilselovu tekstu, objavljenom nakon HVIDR-ine blokade tiskare u kojoj se tiska list "Osječki dom" početkom rujna 2002. godine, a koji je objavio popis ratnih vojnih invalida s toga područja. Članovi HVIDR-e nekoliko su dana blokirali tiskaru, zabilježen je i slučaj spaljivanja novina, a Pilsel je u svojoj kolumni, uz ostalo, napisao kako je blokadu organizirala "skupina fašističkih vandala iz HVIDR-e" te da "HVIDR-a prakticira fašizam".

U obrazloženju presude sud je ustvrdio kako, unatoč postojanju nekih uvredljivih izraza, dokaznim postupkom nije utvrđena namjera, kao bitan element kaznenog djela uvrede putem tiska, odnosno da okrivljenik nije imao za cilj naškoditi nečijoj časti i ugledu, pa ga je nepravomoćno oslobodio optužbe.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić u izjavi novinarima najavio je žalbu na takvu presudu, ocijenivši da u sudskom postupku nisu uzete u obzir sve činjenice koje su prethodile tužbi. "Mislim da će u idućem razdoblju pravda biti zadovoljena na korist hrvatskih branitelja i da nas nitko neće kvalificirati imenima koja ne stoje, jer smo branili sve građane svoje domovine", rekao je Kolobarić.

Pilsel je izjavio novinarima da je zadovoljan presudom, kazavši kako svojim tekstom nije imao namjeru vrijeđati članove HVIDR-e, već "naglasiti kako u RH nitko nema pravo uzeti pravdu u svoje ruke".

"Ako su članovi HVIDR-e smatrali da im je povrijeđeno pravo privatnosti, trebali su tražiti zaštitu suda, a ne uzeti pravdu u svoje ruke i nisam mogao ništa drugo učiniti nego stati u obranu novinarske profesije. Danas je važan dan za novinare, jer je ovdje u Osijeku obranjeno pravo na informiranje", ocijenio je Pilsel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙