FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD OBJAVIT ĆE U SRIJEDU PRESUDU BIVŠEM ZAMJENIKU PREMIJERA RS

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Haški sud u srijedu će objavitipresudu bivšem zamjeniku premijera Republike Srpske RadoslavuBrđaninu, optuženom za genocid počinjen nad nesrpskim stanovništvomsjeverozapadne Bosne, u području Banje Luke, Prijedora i SanskogMosta, objavio je ICTY u petak.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Haški sud u srijedu će objaviti presudu bivšem zamjeniku premijera Republike Srpske Radoslavu Brđaninu, optuženom za genocid počinjen nad nesrpskim stanovništvom sjeverozapadne Bosne, u području Banje Luke, Prijedora i Sanskog Mosta, objavio je ICTY u petak.

Radoslav Brđanin (56), optužen je u 12 točaka za genocid, pomaganje u genocidu, zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teška kršenja Ženevskih konvencija.

Brđanin, kojega su u 1999. u BiH uhitili pripadnici SFOR-a, bio je tada zastupnik u parlamentu bosanskih Srba. On je bio optužen zajedno sa zapovjednikom glavnog stožera vojske bosanskih Srba generalom Momirom Talićem kojeg su austrijske vlasti uhitile temeljem tajnog naloga u Beču u zračnoj luci. Talić je u rujnu 2002. pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga, a devet mjeseci kasnije umro je u Beogradu.

Suđenje u predmetu "Brđanin i Talić" počelo je 23. siječnja 2002, a nakon Talićeve smrti nastavljen je postupak protiv Brđanina.

Suđenje je izazvalo najveću medijsku pozornost zbog borbe američkog novinara Jonathana Randala protiv subpoene kojom ga je Haški sud pokušao u 2002. prisiliti na svjedočenje. Randal je 1993., tada kao novinar Washington Posta, vodio intervjuu s Brđaninom u kojem je, po tužiteljstvo, bila očigledna njegova genocidna namjera. Randal je, ipak, uspio uvjeriti Žalbeno vijeće Haškog suda da bi svjedočenjem mogao ugroziti svoju sigurnost i neovisnost.

Suđenje je bilo zanimljivo i po tome što je Žalbeno vijeće Haškog suda ove godine poništilo odluku prvostupanjskog sudskog vijeća o oslobađanju bosanskog Srbina Radoslava Brđanina optužbe za genocid, donesenu tijekom prvostupanjskog dijela postupka, i ponovo uvelo tu inkriminaciju u optužnicu.

Prvostupanjska vijeća Haškog suda, temeljem pravila ICTY-ja, mogu nakon tužiteljskog dijela postupka, a prije izvođenja dokaza obrane, odbaciti dijelove optužnice ili čitavu optužnicu ako procijene da ju tužitelji nisu dokazali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙