FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Ljevica ne želi trovati atmosferu pitanjem "izbrisanih"

LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Malo je vjerojatno da će o pitanju"izbrisanih neslovenaca" Slovenci glasati na referendumu 3. listopada,kad se održavaju parlamenarni izbori, objavljeno je u petak.
LJUBLJANA,27. kolovoza(Hina) - Malo je vjerojatno da će o pitanju "izbrisanih neslovenaca" Slovenci glasati na referendumu 3. listopada, kad se održavaju parlamenarni izbori, objavljeno je u petak.

Naime, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) - stranka koja je dio koalicijske vlade premijera Antona Ropa - ocijenila je da takav prijedlog "truje" politički prostor pred izbore i da je riječ o zlonamjernom prijedlogu desnice koja ponovno polarizira birače.

Opozicijske stranke svoj su prijedlog o održavanju referenduma na kojemu bi se ograničilo vraćanje slovenskog domicila neslovencima, koji su bez njega ostali u vrijeme ostmostaljivanje Sloveniji, protumačili željom da se to pitanje konačno skine s dnevnog reda. Desnica je na proljeće inicirala referendum na kojemu je 95 posto birača glasovalo protiv vladinog prijedloga zakona o vraćanju prebivališta neslovencima u Sloveniji.

Ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc rekao je u petak da ne postoje dokazi o velikim odštetama koja neslovnci mogu dobiti zbog gubitka boravišta, čime desne stranke plaše birače. Takvih je tužbi manje nego prstiju na jednoj ruci, rekao je Bohinc.

Od 16.305 slučajeva u kojima su neslovenci ostali bez prava boravišta u Sloveniji riješeno ih je oko 4.800, a u dvadesetak slučajeva pravomoćna rješenja nisu mogla biti uručena jer su oni koji su ponovo stekli pravo na stalno prebivalište umrli, pojasnio je Bohinc.

O eventulanom održavanju novog referenduma o "izbrisanima" trebao bi idućeg tjedna donijeti odluku predsjednik parlamenta Feri Horvat, no ocjenjuje se da će ga i tehnički biti teško izvesti jer bi morao biti raspisan najmanje mjesec dana prije održavanja izbora 3. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙