FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO: SVJETSKO ZDRAVSTVO LOŠE PRIPREMLJENO ZA STARENJE STANOVNIŠTVA

ŽENEVA, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Zdravstvo u cijelom svijetu lošeje pripremljeno za suočavanje sa starenjem svjetskoga stanovništva,upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
ŽENEVA, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Zdravstvo u cijelom svijetu loše je pripremljeno za suočavanje sa starenjem svjetskoga stanovništva, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema procjenama, 2050. godine u svijetu će biti 2 milijarde osoba starijih od 60 godina, za razliku od sadašnjih 600 milijuna.

WHO je pokrenuo inicijativu kojoj je cilj odgovoriti na potrebe starijih osoba, procjenjujući da se današnji medicinski centri teško prilagođavaju tom sve brojnijem dijelu populacije.

"U svim je zemljama jedan od najvećih problema javnoga zdravstva kako pomoći starijim osobama da sačuvaju zdravlje i kvalitetu života", rekla je dr. Catherine Le Gales-Camus koja je odgovorna za projekt.

Bolničko osoblje uglavnom nije školovano za njegu starijih pacijenata, ni u bogatim ni u siromašnim zemljama, upozorava WHO.

Nova inicijativa ohrabruje zemlje članice WHO-a da poboljšaju školovanje osoblja i njihovo informiranje o potrebama osoba treće životne dobi.

WHO naglašava da starenje stanovništva karakterizira povećanje broja oboljelih od neprenosivih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i drugih duševnih bolesti povezanih sa starenjem te raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙