FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽENE I MLADI TREBAJU VIŠE SUDJELOVATI U TESTIRANJIMA CJEPIVA PROTIV AIDS-A

ZAGREB/ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Skupina od približno 800stručnjaka, koja se okupila u Lausannei na Kongresu o cjepivu protivAIDS-a, preporučila je veće sudjelovanje žena i adolescenata ukliničkim testiranjima kojima je cilj otkrivanje cjepiva protiv tebolesti, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
ZAGREB/ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Skupina od približno 800 stručnjaka, koja se okupila u Lausannei na Kongresu o cjepivu protiv AIDS-a, preporučila je veće sudjelovanje žena i adolescenata u kliničkim testiranjima kojima je cilj otkrivanje cjepiva protiv te bolesti, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na kongresu koji su organizirali WHO i UNAIDS prvi put se raspravljalo o problemima spola i dobi kao i o utrci u istraživanjima i testiranjima cjepiva protiv AIDS-a.

"Žene i adolescenti, posebice mlade djevojke, sudjeluju u vrlo malom postotku u kliničkim testiranjima cjepiva protiv AIDS-a, u usporedbi s muškarcima, premda će te dvije skupine imati najviše koristi od budućeg cjepiva", kazao je Saladin Osmanov, koordinator programa Svjetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a za traženje cjepiva.

Statistički podaci pokazuju da ženama, koje su izložene virusu AIDS-a, prijeti dvostruko veći rizik da ih zarazi muškarac.

U supsaharskoj Africi djevojčice i mlade žene šest puta su izloženije bolesti nego muškarci. Mlade žene u dobi od 15 do 24 godine života predstavljaju 62 posto onih koji žive s virusom HIV-a u zemljama u razvoju, dodaje se u priopćenju WHO-a i UNAIDS-a.

Mladi su općenito populacija kojoj prijeti visoki rizik od AIDS-a i polovica novih slučajeva zaraženih u zemljama u razvoju su u dobi od 15 do 24 godine života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙